Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 15.06.2024 - 09:19
Güncelleme: 15.06.2024 - 13:42
243 kez okundu
ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya’dan oluşan G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) liderlerinin katılımıyla İtalya’nın Borgo Egnazia tatil beldesinde gerçekleştirilen 50. G7 Liderler Zirvesi, sonuç bildirisinin yayınlanmasıyla tamamlandı.
Bildiride, G7 liderlerinin uluslararası toplumun birbirleriyle bağlantılı birçok krizle karşı karşıya olduğu bu dönemde küresel zorluklarla başa çıkma kararlılıklarını teyit ettikleri belirtildi.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Ukrayna’ya verilen desteğin vurgulandığı bildiride, “Ukrayna’ya askeri, mali, insani ve yeniden yapılanma desteği sağlamaya devam edeceğiz. Ukrayna’nın acil finansman ihtiyaçlarını karşılamasına ve uzun vadeli toparlanma ve yeniden yapılanma önceliklerini desteklemeye kararlıyız.” ifadesi kullanıldı. Bildiride, Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği zararı ödemesi gerektiği ve Ukrayna’nın zararının 486 milyar doları aştığı belirtildi.
G7 liderleri, dondurulmuş Rus varlıklarından yararlanarak yaklaşık 50 milyar dolar kaynak ayırma kararı aldı ve bu miktarın Ukrayna’nın mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla kullanılacağı ifade edildi. Rusya’nın Ukrayna savaşı bağlamında nükleer silah kullanmasının kabul edilemez olduğu ve bu durumun en güçlü şekilde kınandığı bildirildi.
G7 liderleri, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl, gıda maddeleri ve gübre gibi malzemelerinin engelsiz taşınmasını talep etti.
Bildiride, İsrail’in meşru müdafaa hakkını kullanırken uluslararası hukuka uygun davranması gerektiği ve tüm sivil can kayıplarının kınandığı belirtildi. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’de ateşkes önerisine destek verildiği ifade edildi.
Hamas’a, ateşkes teklifini kabul etme çağrısı yapılırken, tüm tarafların insani yardımların girişi için engelleri kaldırması gerektiği vurgulandı. Bildiride, Filistin devletinin tanınmasının siyasi sürecin önemli bir bileşeni olduğu ve İsrail’in yasa dışı yerleşimlerini genişletmesinin iki devletli çözümü baltaladığı belirtildi.
Yemen’deki Husi saldırılarının barışa yönelik BM yol haritasını tehlikeye attığı ve İran’ın istikrarsızlaştırıcı eylemlerine son vermesi gerektiği vurgulandı.
Sahel bölgesindeki güvenlik sorunlarına dikkat çekilen bildiride, G7 ülkelerinin anayasal düzene geçme süreçlerine yardım etmeye hazır olduğu belirtildi. Sudan’daki insani durumun kötüye gitmesi nedeniyle ulusal diyaloğa katılma çağrısı yapıldı.
Bildiride, Çin’in Rusya’ya verdiği destekten dolayı endişe duyulduğu belirtilirken, Çin’in küresel tedarik zincirlerinde kesintilere yol açabilecek ihracat kontrol önlemlerinden kaçınması gerektiği ifade edildi.
İklim değişikliği, temiz enerji ve siber güvenlik konularında G7 ülkelerinin birlikte hareket edeceği ve yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandıracağı bildirildi.
Terör, göç, yapay zeka ve küresel ekonomi konularında da ortak taahhütlerin yer aldığı bildiride, terörün her türünün kınandığı ve göç konusunun küresel bir olgu olarak ele alınacağı belirtildi.
Sonuç olarak, G7 liderleri, küresel zorluklarla mücadele ve uluslararası toplumun barış ve istikrarını koruma konusunda kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydu.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.