James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter atmosferinin üst kısmında “karmaşık yapılar” keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter'in "Büyük Kırmızı Leke" olarak bilinen sürekli antisiklonik fırtına bölgesindeki atmosferin üst katmanında çeşitli karmaşık yapılar bulunduğunu tespit etti.

Yayın: 26.06.2024 - 11:59

297 kez okundu

James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter atmosferinin üst kısmında “karmaşık yapılar” keşfetti

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan açıklamada, bilim insanlarının Webb teleskobunu kullanarak Büyük Kırmızı Leke’nin üzerindeki atmosferi incelediği belirtildi.

Araştırmacılar, dikkat çekici olmadığı düşünülen bu bölgenin aslında karanlık yaylar ve parlak noktalar gibi karmaşık yapılara ev sahipliği yaptığını keşfetti. Normalde bölgeden yayılan ışığın Güneş’ten geldiğini belirten uzmanlar, Jüpiter atmosferinin üst kısmının yapısını ve şeklini değiştiren başka bir mekanizmanın olabileceğini öne sürdü.

Bilim insanları, fırtınanın yerçekimi dalgaları oluşturduğunu ve bu dalgaların atmosferin üst katmanlarına ulaşana kadar yukarı doğru hareket ettiğini ifade etti. Tepeye ulaştıklarında ise dalgaların kırıldığını ve çıkan enerjinin atmosferin üst kısmının yapısını şekillendirdiğini belirttiler. Elde edilen bulguların, ESA tarafından geliştirilen ve Jüpiter’de yaşamı araştırmayı amaçlayan Jüpiter Buzlu Uydu Kaşifi (JUICE) misyonuna yardımcı olacağı kaydedildi.

Leicester Üniversitesi’nden ekip lideri Henrik Melin, inceledikleri bölgenin normalde “sıkıcı” olduğunu düşündüklerini, ancak Jüpiter’in beklenmedik bir şekilde kendilerini şaşırttığını belirtti.

Jüpiter’in sürekli yüksek basınç bölgesi olan Büyük Kırmızı Leke, etrafındaki fırtınaların dinamik yatay hareketine rağmen siklon biçimini koruyabiliyor. İlk olarak 1664 yılında İngiliz gök bilimci Robert Hooke tarafından keşfedilen Büyük Kırmızı Leke, Dünya’nın dört katı büyüklüğünde bir alanı kaplıyor.

2021 yılında NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçmesi için fırlatılan Webb, uzaydaki en büyük gözlemevi olarak Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzaklıkta evrenle ilgili bilinmeyenleri araştırmaya devam ediyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap