Kamuda örgütlü beş sendika, hayat pahalılığı ödeneği ve mali protokol üzerine basın açıklaması yaptı

Kamuda örgütlü beş büyük sendika, hayat pahalılığı ödeneği hesaplama yöntemindeki değişiklikler ve Mali Protokol hakkında Başbakanlık önünde ortak bir basın açıklaması yaptı.

Yayın: 21.11.2024 - 16:37

3681 kez okundu

Kamuda örgütlü beş sendika, hayat pahalılığı ödeneği ve mali protokol üzerine basın açıklaması yaptı

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) temsilcileri, hükümete karşı taleplerini dile getirerek toplantı taleplerinde bulundular.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş’in Açıklamaları

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, hükümetin hayat pahalılığı hesaplama yöntemini değiştirme adımlarını eleştirerek, ücretlilerin alım gücündeki sabitliği vurguladı. Pahalılığın hayatın her alanını etkilediğini söyleyen Maviş, halkın geçim sıkıntısının giderek derinleştiğine dikkat çekti. Ayrıca, bütçe görüşmelerine de değinen Maviş, 17 milyar TL’lik bir bütçe açığı olduğunu belirtti.

Sendikalardan Ortak Tepki ve Talepler

Basın açıklamasını okuyan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, hükümeti halkın refah seviyesini yükseltecek önlemler almak yerine, “emekçi düşmanı” politikaları hayata geçirmeye çalışmakla suçladı. Yüksek enflasyon oranları nedeniyle halkın yoksullaştığını belirten sendikalar, hükümetin bu durumu daha da kötüleştirecek adımlar atma hazırlığında olduğunu ifade ettiler.

Ortak açıklamada, hayat pahalılığı ödeneğinde yapılan maaş artışlarının vergi kesintileri ile daha da anlamsız hale geldiği belirtilerek, hükümetin “emekçi düşmanı” tutumu kınandı. Sendikalar, kamu çalışanlarıyla ilgili yasal değişikliklerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Protokol Görüşmelerinin İhmal Edilmesi

Açıklamada ayrıca, her yıl Maliye Bakanlığı ile kamuda örgütlü sendikalar arasında yapılması gereken protokol görüşmelerinin iki ay önce yazılı olarak iletilen taleplere rağmen hala yapılmadığına dikkat çekildi. Bu duruma tepki gösteren sendikalar, taleplerinin dikkate alınmaması durumunda kitlesel eylemler ve grevler başlatacaklarını belirttiler.

Sendikaların Talepleri

Basın açıklamasında, sendikaların hükümete ilettiği talepler şu şekilde sıralandı:

  • Gelir Vergisi Yasasında acil değişiklik yapılması ve matrah dilimlerinin enflasyon oranına göre güncellenmesi.
  • Eşit işe eşit ücret ilkesinin sağlanması adına 47/2010 sayılı yasada değişiklik yapılması ve bu yasaya bağlı çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi.
  • Göç Yasasına tabi olan kamu çalışanlarının derecelerindeki değişiklik ve sınıf değişikliği konularında yaşadıkları mağduriyetlerin ortadan kaldırılması.
  • Kamu çalışanlarının doğum izinleri ile ilgili mevcut eşitsizliklerin giderilmesi için yasal düzenlemeler yapılması.

Sendikalar, taleplerinin karşılanmaması durumunda grev ve diğer eylem haklarını kullanacaklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını açıkladılar.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap