Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 08.06.2024 - 15:02
Güncelleme: 08.06.2024 - 17:07
99 kez okundu
Cenazeye ailesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, fotoğrafçı dostları, birkaç gazeteci ve sevenleri katıldı.
Mustafa Diana’nın cenazesi, Lefkoşa İsmail Safa Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.
Mustafa Diana, asıl adıyla Mustafa Mehmet Salih Okay, 20 Ağustos 1922’de Lefkoşa’da doğdu. Fotoğrafçılığa olan tutkusunu keşfi, dönemin ünlü fotoğrafçısı Fevzi Akarsu’nun, eniştesi olduğu zamanlara dayanır. Akarsu’nun yanında çalışmaya başlayarak bu sanata adım atan Diana, kısa sürede yeteneğini gösterdi ve sektörde tanınmaya başladı.
Mustafa Diana’nın hayatında dönüm noktalarından biri, soyadı olarak aldığı “Diana” ile tanışmasıydı. Bu isim, İsrailli bir kadın olan Diana Samuel’den gelmektedir. İsrail’e gittiğinde Samuel’in fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlayan Diana, burada kendini geliştirme fırsatı buldu.
Kıbrıs’a döndükten sonra, Diana Samuel ve eşinin desteğiyle kendi fotoğraf stüdyosunu açtı ve adını duyurdu. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında tanınan bir isim haline geldi. Kıbrıs Fotoğrafçılar Birliği’nin düzenlediği yarışmada önemli bir ödül kazandı ve bu ödülü ömür boyu sakladı.
Mustafa Diana, yeni teknikler ve ürünler kullanarak fotoğrafçılık alanında kendini sürekli geliştirdi. Kıbrıs genelinde popülerlik kazandı ve talep çok artınca farklı noktalarda stüdyolar açtı.
Mustafa Diana, Kıbrıslı Türk liderlerin ve hatta Rum lider Makarios’un da tercih ettiği bir fotoğrafçıydı. Kendisiyle yapılan röportajlarda, Kıbrıs’ın siyasi figürlerinin fotoğrafını çektiğini ve bunların arasında Doktor Küçük ve Denktaş’ın da olduğunu belirtti.
1952’de evlenen ve üç çocuğu ile altı torunu olan Mustafa Diana, 1972’de Kıbrıslı Türkler arasında ilk renkli fotoğraf laboratuvarını kurarak sektörde bir ilke imza attı.
Fotoğrafçılığına olan tutkusuyla tanınan Mustafa Diana, son ana kadar bu mesleği icra ettiğini ve tekrar doğsa yine aynı mesleği seçeceğini belirtmişti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.