Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 11.11.2024 - 11:59
Güncelleme: 11.11.2024 - 14:44
1977 kez okundu
Aksi takdirde halkın ilaca erişimini engelleyen durumları ortadan kaldırmazsanız, istifa edin!” dedi.
KTTB Yönetim Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı, Çevre ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Cemal Mert, yaptığı yazılı açıklamada, hekim ve eczacıların, yargısız bir şekilde “kelepçelenerek” mağdur edildiğini belirtti. Mert, soruşturma sürecinin başladığı günden itibaren, sigortalıların sosyal sigorta aracılığıyla ilaç erişimlerinin önemli ölçüde kısıtlandığını vurguladı.
İlaç Erişimi Önündeki Engeller Kaldırılmadı
Sigortalıların ilaç erişiminde ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Mert, mevcut sistemin, ekonomik kriz içinde olan ülke için ciddi mağduriyetlere yol açtığını ifade etti. “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve ekibi, hekim ve eczacılar için güvenli bir sözleşme sağlama konusunda başarısız olmuştur. Ilaca erişim hakkı olan sigortalıların mağduriyetini giderecek çözüm henüz sağlanamamıştır” diyen Mert, süreç boyunca çözüm bulunamayan bu sorunların daha da büyümesinden endişe duyduklarını belirtti.
KTTB ve Sosyal Sigortalar Arasında Uzlaşı Sağlanmıştı, Ancak…
Mert, KTTB ile Sosyal Sigortalar Dairesi arasında yapılan görüşmeler sonrasında, hekimler, eczacılar ve yurttaşların haklarını koruyan bir sözleşme üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi. Ancak, Bakanlık tarafından verilen onayla birlikte bu sözleşmeye dair güvenlik önlemlerinin uygulamaya konulmaması nedeniyle yalnızca 35 hekim ve 65 eczacının yeni sözleşmeyi imzaladığını belirtti.
Sözleşme Uygulamada Aksaklıklar Var
Yeni sözleşmenin, vaat edilen dijital altyapı ve güvenli kod uygulamalarını içermediğini ve hasta, hekim ve eczacılar için güvenli bir sistem kurmadığını ifade eden Mert, bakanlığın yetersizliğine dikkat çekti. Ayrıca, hekimler ve eczacılar için bir denetleme ve etik kurulunun oluşturulmadığını, bu durumun ise güvenlik ve şeffaflık açısından büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.
Bakan Gardiyanoğlu’na Son Çağrı
Mert açıklamasında, “Sözleşmenin gerektirdiği güvenlik önlemleri hemen yerine getirilmelidir. Eczacılar ve doktorları sözleşme imzalamaya zorlamak yerine, bu güvenlik önlemleri ilk sıraya konulmalıdır. Aksi takdirde, bu süreçte ciddi sorunlar yaşanabilir” dedi. Bakanlık tarafından yönetilen reçete soruşturmasının da olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Mert, hekimler, eczacılar ve sigortalıların mağduriyet yaşadığını vurguladı.
Son olarak Mert, “Sayın Gardiyanoğlu, ya yeni sözleşmelerin gereklerini yerine getirerek halkın ilaç erişiminin önündeki engelleri kaldırın, ya da istifa edin. Sağlık ve ilaçta tasarruf yapılmaz!” diyerek, sözleşme gerekliliklerinin yerine getirilmesini bir kez daha talep etti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.