Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 01.10.2024 - 13:51
Güncelleme: 01.10.2024 - 13:25
3151 kez okundu
Yapılan açıklamada, bu durumun YÖDAK Yasası’nın amir hükümleriyle uyumlu olduğuna vurgu yapıldı.
Ancak, YÖDAK’ın kuruluşundan bu yana bu yöntemlerin uygulamaya konulmadığı ve bunu gerçekleştirecek siyasi ve toplumsal iradenin ortaya çıkmadığı ifade edildi. Ayrıca, üniversitelere öğrenci alımlarının yalnızca ilgili üniversitelerin kararlarına bırakılmasının “diploma enflasyonu” ve “kaos” yarattığı iddia edildi.
Açıklamada, tıp, diş hekimliği, eczacılık, veteriner hekimlik, hemşirelik, psikoloji, fizyoterapi ve diyetisyenlik gibi sağlık mesleklerinde merkezi seviye tespit sınavı yapılmadan ve ihtiyaçlara göre kontenjanlar belirlenmeden öğrenci alımlarının gerçekleştiği ifade edildi. Bu durumun sonucunda, diplomaya sahip ancak istihdam edilemeyen birçok meslek sahibinin bulunduğu belirtildi.
“Önümüzdeki yıllarda, ülkemizdeki üniversitelerden mezun olacak ve yurtdışında aynı branşlarda eğitim alıp dönecek öğrencilerin sağlık alanındaki kaosu daha da artıracağı” görüşü dile getirildi. Açıklamada, sağlık mesleklerinin hem teorik hem de pratik eğitim gerektirdiği ve öğrencilerin, ülke ihtiyaçlarına göre seçilerek fakültelere alınması gerektiği vurgulandı. İnsan hayatını doğrudan etkileyen bu mesleklerde, öğrencilerin kabulü ve eğitimin her aşamasında belirlenen uluslararası kriterlere uyulması gerektiği ifade edildi.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık meslek örgütlerinin yıllardır yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığına ve bu durumun plansızlık, kalitesizlik ve popülizmi artırdığına dikkat çekildi. Öğrenci ve velilerin duygularının yanı sıra maddi kaynaklarının da istismar edildiği belirtilerek, ülkenin “diploma mezarlığına” dönüştüğü ifade edildi.
Birliğin çağrısında, YÖDAK, Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları, İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Örgütü ve tüm sağlık meslek örgütlerinin iş birliğiyle, en kısa sürede merkezi seviye tespit sınavı ve ülke ihtiyaçlarına göre belirlenmiş kontenjanlar dikkate alınarak üniversitelere öğrenci seçme ve yerleştirme kuralının hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.