KKTC’de kurulacak “Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi” için imza aşamasına gelindi

23 Ocak'ta Ankara'da gerçekleşecek olan imza töreniyle KKTC Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'nin (GTHS) kurulmasına yönelik sözleşme hayata geçirilecek.

Yayın: 21.01.2024 - 17:32

74 kez okundu

KKTC’de kurulacak “Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi” için imza aşamasına gelindi

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, KKTC denizleri ile Türkiye arasındaki deniz trafiğinin izlenebilmesi ve Mavi Vatan’da ülke çıkarlarının korunması amacıyla KKTC’de GTHS Projesi başlatılacak. Proje, Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yatırım programına dahil edilmiş olup, projenin çalışmaları TC Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Sözleşmenin imza töreni, 23 Ocak’ta TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilecek. GTHS, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki etkinliğini artırarak bölgedeki gemi hareketlerini aktif olarak izleyip bütünleşik bir resme aktarmayı amaçlıyor.

Projenin ana bileşeni olan trafik gözetleme istasyonlarında (TGİ) gemi trafiğinin radar iz verileri, telsiz iletişimi, radyo yön bulucu sistem verileri, meteoroloji verileri, otomatik tanımlama sistemi ve alarm verileri ile ses ve görüntü bilgilerinin kaydedilmesi öngörülüyor. Bu veriler, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ne (GTHM) iletilerek çeşitli görevlerin yerine getirilmesi planlanıyor. Bu görevler arasında gemilerin kimliklendirilmesi, trafik izleme, düzenleme, özel bölgelerin kontrolü, kaçakçılığın önlenmesi, acil durum durumlarında bilgilendirme, petrol kirliliğiyle mücadele ve meteorolojik verilerin paylaşılması gibi alanlar bulunmaktadır.

KKTC’de Gazimağusa’da bir Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Merkezi ile Karpaz, Sadrazamköy ve Zeytinlik Feneri’nde bulunan 3 trafik gözetleme istasyonundan oluşacak olan GTHS’nin HAVELSAN ile iş birliği yapılarak kurulması planlanıyor. Projenin 2 yıl içinde tamamlanması öngörülürken, ihale süreci de son aşamaya gelmiş durumda.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap