Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 14.06.2024 - 13:53
Güncelleme: 14.06.2024 - 13:53
198 kez okundu
KTSO’nun yazılı açıklamasına göre, tüzükte yapılan değişiklikler arasında, raf ömrünün önemli bir kısmını doldurmuş ürünlerin ithalatına izin verilmesi ve ülkeye ithal edilecek gıda maddelerinin üzerinde bulunması gereken etiket düzenlemesinde yapılan değişiklikler sert bir şekilde eleştirildi. KTSO, bu değişikliklerin halk sağlığını tehlikeye attığını ve aynı zamanda ekonomik kaynakların israf edilmesine neden olduğunu belirtti ve halkı duyarlı olmaya çağırdı.
Özellikle, “İthal izni bulunsa bile üretim tarihi ile son kullanma tarihi arasındaki süre ve/veya en iyi kullanma süresi 12 aya kadar olan ürünlerin ithali için en fazla 3 aylık süresini doldurmuş olması gerekir” hükmünün “1/2’sini doldurmamış olacak şekilde ülkeye sokulmaları gerekir” şeklinde değiştirilmesiyle raf ömrü dolmuş ürünlerin ithaline izin verilmesinin, hem halk sağlığını riske attığını hem de ekonomik olarak kaynak israfına yol açtığını vurguladı.
Ayrıca, raf ömrünün büyük bir kısmını doldurmuş gıda ürünlerinin bozulma riski taşıdığı ve bu ürünlerin uygun saklama koşulları sağlanmadığında ciddi sağlık tehditleri oluşturabileceği, zararlı mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturabileceği ve gıda kaynaklı hastalıkların yayılmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Açıklamada ayrıca, bu değişikliklerin ekonomik etkilerine de değinilerek, raf ömrünün büyük bir kısmını doldurmuş ürünlerin düşük maliyetle ithal edilebilmesinin, yerli üreticiler ve ithalatçılar arasında rekabet gücünü zayıflatabileceği, haksız rekabete yol açabileceği ve yeni maliyetlere neden olabileceği kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı’nın tüzükteki etiket düzenlemelerinde de değişiklikler yaptığı ve bu değişikliklerin hiçbir paydaşın görüşü alınmadan gerçekleştirildiği belirtilerek, ithal edilen ürünlerin üzerinde açıklayıcı etiketlerin bulunmamasının tüketici sağlığı ve ekonomik açıdan ciddi sorunlara yol açabileceği vurgulandı.
Son olarak, KTSO, Sağlık Bakanlığı’nın bu değişiklikleri gözden geçirmesi ve halk sağlığı ile ekonominin korunması için gerekli adımları atması gerektiğini ifade ederek, halkı duyarlı olmaya çağırdı.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.