Küresel piyasalarda gözler Fed’in kararı ve Powell’in yapacağı açıklamalara çevrildi

Küresel piyasalar, Fed'in politika faizini uzun süre sabit tutabileceğine dair güçlenen fiyatlamalarla karışık bir seyir izliyor.

Yayın: 31.01.2024 - 08:57

66 kez okundu

Küresel piyasalarda gözler Fed’in kararı ve Powell’in yapacağı açıklamalara çevrildi

Bugün, Fed’in faiz kararı ve Başkan Powell’ın açıklamaları öne çıkıyor. ABD’deki makroekonomik verilerin etkisi devam ederken, JOLTS açık iş sayısı beklentilerin üzerinde artarken, Tüketici Güven Endeksi Aralık 2021’den sonraki en yüksek seviyesine çıktı.

Analizlere göre, ABD ekonomisi beklenen yavaşlamayı göstermiyor, bu da faiz indirim tahminlerini öteleyebilir. Yıl başındaki %85 ihtimalle beklenen marttaki faiz indirimi, veriler ve Fed söylemleriyle birlikte %88 ihtimalle mayısa kaydırıldı.

Fed’in faiz kararı öncesinde tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyir devam ederken, altın ve petrolde ise hafif düşüş gözlemleniyor. Dün New York borsasında Nasdaq gerilerken, S&P 500 hafif düştü ve Dow Jones rekor kırdı.

Avrupa borsalarında alış ağırlıklı bir seyir var. Almanya’da açıklanacak enflasyon verileri önemli. Euro Bölgesi’nde GSYH sabit kalırken, Almanya’da daralma yaşandı.

Asya’da satış ağırlıklı bir seyir hakim. Japonya Merkez Bankası faiz artırımına yakın sinyal verirken, Çin’de imalat sanayisi daralmaya devam ediyor. Samsung Electronics’in karı dördüncü çeyrekte azaldı.

Türkiye’de BIST 100 endeksi dün beşinci işlem gününde artış gösterdi. Dolar/TL ise yatay seyirle günü tamamladı. Bugün Türkiye’de dış ticaret dengesi ve yurtdışında yoğun veri gündemi takip edilecek. BIST 100 endeksinde teknik açıdan direnç seviyeleri 8.530 ve 8.570, destek seviyeleri ise 8.400 ve 8.250 puan olarak belirtiliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap