Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 25.12.2024 - 08:24
Güncelleme: 25.12.2024 - 10:08
1320 kez okundu
2024‟ün son günlerine yaklaşırken, ABD’de 20 Ocak’ta yönetimi devralacak yeni hükümetin ticaret politikaları piyasalardaki ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçtiğimiz hafta, parasal gevşeme sürecinin uzayabileceğine dair verdiği sinyaller, yeni yılda ABD ekonomisinin makroekonomik görünümü üzerinde yoğun bir odak oluşturdu. Bu kapsamda, ABD’de bankacılık ve iş dünyası temsilcilerinin, yıllık stres testleriyle ilgili olarak Fed’e dava açması dikkat çekti. Banka Politika Enstitüsü, Ohio Ticaret Odası, Ohio Bankacılar Birliği, Amerikan Bankacılar Birliği ve ABD Ticaret Odası gibi önemli kurumlar, Ohio Bölge Mahkemesi’nde dilekçelerini sundu.
Dilekçede, stres testlerine veya sermaye gerekliliklerine karşı olmadıklarını belirten davacılar, bu uygulamaların Amerikan finans sisteminin istikrarı için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ancak mevcut test sürecinin Kongre’nin belirlediği adil, şeffaf ve mantıklı kurallara uygun olmadığı ifade edildi. Fed’in, bankaları varsayımsal resesyon senaryoları altında değerlendirdiği stres testlerinin, sermaye seviyeleri ve dayanıklılık konusunda önemli çıkarımlar sunduğu biliniyor.
Davanın etkisiyle, Goldman Sachs ve Morgan Stanley hisseleri yüzde 2,1, JPMorgan Chase hisseleri yüzde 1,6, Wells Fargo hisseleri yüzde 1,5 ve Bank of America hisseleri yüzde 1,1 oranında değer kazandı. Bunun yanında, Tesla hisseleri yüzde 7’den fazla artış gösterirken, Apple, Amazon ve Meta hisseleri yüzde 1’in üzerinde, Alphabet ve Microsoft hisseleri ise yüzde 1 civarında yükseliş kaydetti.
Altının ons fiyatı düne göre yüzde 0,5 düşüle 2.611 dolardan kapanış yaparken, ABD’nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi yüzde 4,59 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi ise 108,1 seviyesinde kapandı. Brent petrolün varil fiyatı, tatil öncesi yüzde 0,8 artışla 73,1 dolardan işlem gördü. Kripto para piyasasında ise Bitcoin, yızde 1 artışla 98.250 dolardan işlem görürken, yılı yüzde 130 getiriyle kapatmaya hazırlanıyor.
New York Borsası’nda, S&P 500 endeksi yüzde 1,10, Nasdaq endeksi yüzde 1,35 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,91 oranında artış gösterdi. Amerikan borsaları, Noel tatili sebebiyle bugün kapalı olacak.
Avrupa borsalarında ise Noel tatili sebebiyle işlem hacmi düşüktü. Dün açık olan piyasalarda, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,14 oranında yükseliş kaydetti. Asya piyasalarında ise bölge genelinde likiditenin düşük olduğu görülüyor. Japonya ve Çin’de açık olan borsalarda hacim düşük seyrederken, Nikkei 225 yatay bir seyir izlerken Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düştü.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, bugün yaptığı açıklamada, ekonomi ve fiyat görünümündeki belirsizliğin yüksek olduğuna dikkat çekti. Ueda, “Para politikasının aşırı gevşek tutulması, faiz oranlarında ani bir yükselişe neden olabilir ve bu durum uzun vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir” dedi. Japonya’da ekim ayı öncü endeksinin 109,1 seviyesinde gerçekleştiği bildirildi.
Türkiye’de ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,48 artışla 9.672,75 puandan kapanış yaptı. Vadeli işlemlerde BIST 30 endeksine dayalı kontratlar, gece seansında yüzde 1,5 artışla 10.804 puana ulaştı. Dolar/TL paritesi ise yüzde 0,1 düşüle 35,1727 seviyesinden kapanırken, bugün yüzde 0,3 yükselişle 35,2700’den işlem görüyor.
Analistler, Türkiye’de bugün reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranının takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.200 seviyeleri direnç, 9.600 ve 9.500 seviyeleri ise destek konumunda bulunuyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.