NASA’nın Perseverance keşif aracı, Mars’ta antik bir gölün varlığını doğrulayan veriler topladı

NASA'nın açıklamasına göre, Mars yörüngesindeki uydular ve yüzeyde çalışan Perseverance keşif aracı, "Jezero Krateri" adındaki havzada antik bir gölün varlığını doğrulayan veriler topladı.

Yayın: 27.01.2024 - 15:49

77 kez okundu

NASA’nın Perseverance keşif aracı, Mars’ta antik bir gölün varlığını doğrulayan veriler topladı

NASA’nın internet sitesinde yer alan habere göre, robotik gezicinin bulguları, bilim insanlarının Mars’ın bazı bölgelerinin geçmişte su ile kaplı olduğu ve mikrobiyal yaşamı barındırabileceği teorisini destekliyor.

Jezero Krateri, Mars’taki 60’tan fazla aday bölge arasından seçilen ve 49 kilometre boyutundaki bir alandır. NASA, dünya genelinden bilim insanlarının önerileri ve görev ekibinin dikkatli incelemeleri sonucunda bu bölgeyi Perseverance’ın iniş alanı olarak belirledi.

Bilim insanları, Jezero’nun uzun bir geçmişte su ile dolduğunu ve antik bir nehir tarafından beslendiğini uzun süredir bilmekteydiler. Perseverance’ın verileri, 3,5 milyar yıldan daha eski bir dönemde nehir kanallarının krater duvarlarını aşarak göl oluşturduğunu gösteriyor.

Ayrıca, bilim insanları, suyun çevredeki kil minerallerini krater gölüne taşıdığına dair kanıtlar bulmuş ve bu dönemde Jezero’da mikrobiyal yaşamın var olma ihtimalini değerlendiriyorlar.

Bölgenin oluşumu ve gelişimi üzerine çalışacak bilim insanları, Mars’ın kaya ve toprağından örnekler alarak geçmiş yaşamın izlerini keşfetmeye çalışacaklar.

Jezero Krateri, Mars’ın ekvatorunun kuzeyindeki “Isidis Planitia” adlı düz ovada, 45 kilometre genişliğinde konumlanmıştır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap