Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 27.05.2024 - 18:44
Güncelleme: 28.05.2024 - 16:48
131 kez okundu
NATO’nun daha etkin bir rol üstlenmesi konusunda anlaşmalıyız. Daha iyi bir organizasyon gerekli.” dedi.
Stoltenberg, başkent Sofya’da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi İlkbahar Toplantısı’nın genel oturumunda yaptığı konuşmada İttifak’ın hedeflerine değindi.
NATO’nun ana amacının savaşı önlemek olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “NATO’nun temel hedefi barışı sağlamaktır. Karşımızda Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi NATO komşularına karşı güç kullanarak tehdit oluşturan saldırgan bir Rusya var. Bu nedenle çok daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor.” dedi.
NATO’nun değişen dünyaya uyum sağladığını belirten Stoltenberg, “Şu anda daha tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. NATO da bu zor güvenlik ortamına uygun tepkiler vermek zorunda.” diye konuştu.
Stoltenberg, ABD’de yakında yapılacak NATO zirvesine kadar üye ülkelerin üçte ikisinin gayrisafi milli hasılalarının (GSMH) yüzde 2’sini savunmaya ayırmış olacaklarını söyledi.
Zirvenin diğer önemli konusunun Ukrayna’daki savaş olduğunu belirten Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “vahşi saldırısını” sürdürdüğünü ifade etti.
NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya hem insani hem de ekonomik anlamda büyük destek sağladığını belirten Stoltenberg, şunları söyledi:
“Yardımların yüzde 99’u NATO tarafından sağlandı ve bu, Ukraynalıların Rusya’nın işgal ettiği toprakların yüzde 50’sini geri almasını sağladı. Uzmanlar, savaşın başında Rusya’nın Kiev’i kontrol edeceğini düşünüyordu ama bu gerçekleşmedi. Ukraynalılar, işgal edilen bölgelerin yarısını özgürleştirdi.”
Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin talep ettiği silah yardımının gecikmesinin ülkenin savunma gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, “60 milyar dolarlık yardım, Ukrayna’ya geç ulaşan bir yardımdır. Bu durum ciddi sonuçlar doğurmuştur. Ukrayna’ya yardım konusunda daha kapsamlı bir rol üstlenmeyi öneriyoruz. Müttefikler bu öneriyi değerlendiriyorlar. NATO için daha güçlü bir rol üzerinde anlaşalım. Daha iyi bir organizasyona ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.
Çin ve İran
Çin ve İran’ın Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki tutumlarına da değinen Stoltenberg, “Çin, savaş ekonomisi modunda çalışıyor. Çin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamamıştır.” dedi.
Stoltenberg, sözlerini şöyle tamamladı:
“Rusya’nın mikroekonomisinin yüzde 90’ı Çin’den geliyor, bu sayede Rusya savaş uçakları ve gemiler inşa edebiliyor. Çin’den gelen bu destek olmasaydı, Rusya Ukrayna’ya karşı savaşı sürdüremezdi. Diğer yandan İran da insansız hava araçları sağlayarak Rusya’ya destek oluyor. Bu durum Ukrayna’da net bir şekilde görülüyor. Asya’nın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Çin ve Rusya giderek daha fazla müttefik oluyor. Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarımızla işbirliği yapmamız gerekiyor.”
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.