Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 23.10.2023 - 23:23
Güncelleme: 23.10.2023 - 23:23
165 kez okundu
Bu olaylar, Gazze Şeridi sınırındaki çatışmalarda bir İsrail askerinin öldüğü ve bir sivilin yaralandığı bir olayla başlamıştı. İsrail’deki bazı hükümet yetkilileri, Netanyahu’nun olaylardan sorumlu tutulması gerektiğini savunarak istifalarını düşünmeye başladılar. Ancak Netanyahu, olayların kendisinin kişisel sorumluluğunda olmadığını ve bu istifaların gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Bu durum, İsrail hükümeti içindeki gerilimi yansıtıyor ve siyasi gelişmeleri yakından izlemek gerektiğini gösteriyor.
“GÜVEN KRİZİ” İDDİASINA YALANLAMA
Diğer yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi tarafından yayınlanan ortak bir açıklamada, İsrail’in Hamas’a karşı kesin bir zafer elde etmek için sürekli tam ve yakın işbirliği içinde olduğunu ifade etti. Açıklamada, taraflar arasında tam ve karşılıklı güven olduğu vurgulanarak, basından sorumlu davranılması ve birliği ile askeri güçleri zayıflatacak asılsız haberlerden kaçınılması istendi.
Öne sürülen bir haberde, Gazze’ye kara harekatı yaklaşırken Netanyahu, Gallant ve Genelkurmay Başkanı Halevi arasında güven sorunları yaşandığı iddia edilmişti. Netanyahu’nun, orduyu yaşanan olaylar nedeniyle eleştirdiği ve komuta kademesinin gelen emirleri uygulamakta isteksiz olduğu belirtilmişti.
20 Ekim’de Hamas’ın 2 ABD’li esiri serbest bırakmasının ardından, ABD’nin Gazze’deki kara harekatının ertelenmesi için İsrail’e baskı yaptığına dair haberler yer almıştı. Aynı haberde, Savunma Bakanı Gallant ve ordu komuta kademesinin Lübnan’da Hizbullah’a karşı önleyici bir hava saldırısı yapılması konusunda tavsiyede bulunduğu, ancak Başbakan Netanyahu’nun buna karşı çıktığı belirtilmişti. Netanyahu’nun Lübnan’a saldırı emri verememesinin ABD’nin İsrail’e verdiği askeri destek ve Hizbullah’ın savaş başlatmasını beklemesiyle ilgili olduğu ifade edilmişti.
Bir bakanın “korkak” ifadesi kullanarak Netanyahu’yu eleştirdiği ve İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin yaptığı basın toplantısında orduyun kara harekatı için hazır olduğunu, ancak siyasi iradeyi beklediklerini belirtmesinin de Netanyahu’nun karar almada ağırdavranmasına bir gönderme olduğu aktarılmıştı.
SAVUNMA BAKANI İLE FİKİRLER ÖRTÜŞMÜYOR
Savunma Bakanı, İsrail Başbakanı Yoav Gallant ile yaşanan krizde, özellikle kuzeyde Hizbullah ile mücadeleye odaklanmak istediği için anlaşmazlığa düştü. Ancak Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant’ın bu fikirlerini Amerikalı yetkililere aktarmasına izin vermedi.
İki lider arasındaki ilişkiler, askeri manevraların ötesinde, gelecekteki siyasi sorunlar için suçlamalara dönüşme eğiliminde olduğu için gerildi. Ayrıca, İsrail hükümetinin Hamas’ın elindeki İsrailli esirlere ilişkin çıkmazlarla karşı karşıya kaldığı ve temel konularda anlaşmada zorlandığı da ifade edildi.
ORDU ŞÜPHELİ
İsrail’deki “Hamas’ı ortadan kaldırmak” hedefi, İsrail ordusu tarafından şüpheyle karşılanmaktadır. İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi’nin açıklamalarına rağmen, hedefin yalnızca Gazze şehri mi yoksa tüm Gazze Şeridi’ni mi kapsadığı konusunda net bir açıklama yapılmamıştır ve ordunun “savaşı kazandıklarına” dair bir kesin tarih belirlenmemiştir.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.