NOAA ve NASA’dan açıklama: Güneş’in solar maksimum dönemi başladı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Güneş’in 11 yıllık "Manyetik Güneş Döngüsü" sürecinin "solar maksimum" evresine ulaştığını duyurdu. Bu dönemde Güneş’in manyetik kutuplarının değişimi gözlemleniyor.

Yayın: 16.10.2024 - 13:13

2502 kez okundu

NOAA ve NASA’dan açıklama: Güneş’in solar maksimum dönemi başladı

NASA’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, NOAA ve NASA’nın yanı sıra uluslararası Güneş Döngüsü Tahmin Paneli’nin katıldığı bir telekonferansta, Güneş’in solar maksimum dönemine geçtiği ifade edildi.

Bu dönem, NOAA tarafından yapılan açıklamalara göre, daha fazla jeomanyetik fırtına yaşanma ihtimalini artıracak ve bu da önümüzdeki birkaç ay içinde Kuzey Işıkları’nın (Aurora Borealis) daha sık görülmesini sağlayabilir.

NASA Uzay Hava Durumu Programı Direktörü Jamie Favors, yaklaşık bir yıl süreceği tahmin edilen bu süreçte Güneş’te leke oluşumu gibi aktivitelerde artış beklediklerini belirtti. Favors, bu artışın hem Güneş hakkında yürütülen araştırmalara yeni fırsatlar sunacağını hem de Dünya ve Güneş Sistemi genelinde çeşitli etkiler yaratacağını ifade etti.

NOAA Uzay Hava Durumu Operasyonları Direktörü Elsayed Talaat, solar maksimum evresinin mevcut Güneş döngüsündeki aktivite zirvesi anlamına gelmediğinin altını çizdi. Ayrıca, Güneş Döngüsü Tahmin Paneli Eş Başkanı ve Texas’taki Southwest Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanı Lisa Upton, güncel Güneş döngüsündeki aktivitelerin önceden tahmin edilen seviyelerin üzerinde olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap