Organ bağışı yeterli değil! KKTC’de 140 hasta umut bekliyor

Organ bağışı, nakil bekleyen hastalar için yaşamsal bir ihtiyaç olmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu süreçte toplumun duyarlılığının önemini bir kez daha vurguladı ve vatandaşları organ bağışı konusunda teşvik etti.

Yayın: 08.11.2024 - 14:18

2106 kez okundu

Organ bağışı, nakil bekleyen hastalar için yaşamsal bir ihtiyaç olmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu süreçte toplumun duyarlılığının önemini bir kez daha vurguladı ve vatandaşları organ bağışı konusunda teşvik etti.

Organ Bağışıyla Hayat Bulan Hastalar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 2014’te Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası ile 2015’te Organ Tüzüğü’nün yürürlüğe girmesinden bu yana 66 böbrek ve 4 kalp nakli gerçekleştirildi. Nakillerin yarısı canlı vericilerden, diğer yarısı ise beyin ölümü gerçekleşen kadavralardan temin edildi.

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Ahmet Behlül, nakil bekleyen yaklaşık 120 böbrek hastası bulunduğunu belirtti. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Hasan Birtan ise kalp nakli bekleyen 20 hastanın sürece dahil edildiğini ve bağışların artmasının kritik olduğunu vurguladı.

Organ Bağışında Eksiklik Devam Ediyor

2015’ten itibaren yapılan böbrek nakillerini değerlendiren Dr. Behlül, “Her hastanın canlı verici bulma şansı yok, bu nedenle organ bağışına ihtiyacımız var,” diyerek destek çağrısında bulundu. 2019’dan bu yana kadavradan kalp nakillerinde görev alan Dr. Birtan ise yetersiz organ bağışının, nakil bekleyen hastaların umutlarını azalttığını ifade etti.

Nakil Bekleyen Hastaların Hayat Hikayesi

Kadavradan böbrek nakli yapılan İbrahim Yazıcı, bu süreçte yaşadığı zorlukları ve yeniden sağlığına kavuşmanın önemini anlattı. Diyalize girdiği dönemde yaşam kalitesinin düştüğünü belirten Yazıcı, “Organ bağışı bana hayat oldu, sevdiklerimi kaybetmemin acısını bir nebze hafifletti,” dedi.

Toplumda Organ Bağışının Yaygınlaştırılması Gerekiyor

Organ Nakli Koordinatörü Meral Yükseliş, bağış kararının genellikle zor alındığını ancak bu bağışların hastalar için adeta bir hediye olduğunu belirtti. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailelerinin bilgilendirilmesi ve karar sürecinin hassasiyetle yönetilmesi gerektiğini ifade eden Yükseliş, toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların önemine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’na Başvurup Bağışçı Olabilirsiniz

18 yaşını doldurmuş ve sağlıklı olan herkes organ bağışçısı olabiliyor. Sağlık Bakanlığı’na yapılacak başvuruyla bağış formu doldurulabilir ve kişinin beyin ölümünde ailesine ulaşılacak kişiler belirlenebilir.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap