Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Ekonomi
Portallar
Eğitim
Bizi Takip Edin
Yayın: 21.11.2023 - 12:57
Güncelleme: 21.11.2023 - 12:58
25 kez okundu
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği İç Anadolu Bölge Temsilcisi Doç. Dr. Serdar Karakaya, akciğer kanserinin dünya genelinde erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ifade ederek, sigara kullanımının bu kanserin en yaygın sebebi olduğunu vurguluyor.
Elektronik sigara kullanımının da akciğer kanseri riskini önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Karakaya, pasif içiciliğin akciğer kanseri riskini yüzde 24 oranında arttırdığını ve bu nedenle sigara dumanıyla mücadelenin önemli olduğunu ifade ediyor.
Çevresel tütün dumanının, sigara içmeyenler için ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturduğunu belirten Karakaya, bilimsel çalışmaların pasif içiciliğin ölüme yol açan hastalıklara neden olduğunu gösterdiğini söylüyor. Yan akım dumanının kanserojenik etkisinin 2-6 kat daha fazla olduğunu vurgulayan Karakaya, sigara dumanına maruziyetin ev içi hava kirliliğinin ana nedeni olduğunu açıklıyor.
Pasif içiciliğin kısa süreli etkilerini göz, burun, boğazda harabiyet, akut bronşit ve zatürre ile ilişkilendiren Karakaya, uzun süreli etkilerinin ise akciğer kanseri, kalp hastalıkları, astım atakları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtiyor.
Sigara dumanının eşyalara sindiğini ve kapalı ortamlarda tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Karakaya, akciğer kanseri tedavisindeki gelişmelerin yaşam süresinde önemli artışlara neden olduğunu ve hedefe yönelik tedavi ile immünoterapi yöntemlerinin sağkalım oranlarını artırdığını ifade ediyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap