Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 21.12.2024 - 11:33
Güncelleme: 21.12.2024 - 04:05
1390 kez okundu
Nabiullina, Rusya Merkez Bankası’nın politika faizini beklenmedik bir şekilde artırmadan %21’de sabit tutma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Nabiullina, mevcut faiz oranının “etkili” olduğunu belirterek, “Eğer faiz oranlarını mevcut seviyeye çıkarmazdık ve 2022 sonbaharındaki seviyelerde tutmuş olsaydık, enflasyon çok daha yüksek olabilirdi. Bu durumda, enflasyon %20’yi çoktan geçip %30 seviyelerine ulaşabilirdi,” dedi.
Faiz oranının yüksek seviyede tutulmasının, parasal koşulları sıkılaştırarak ekonomiye olumlu etkiler sağladığını vurgulayan Nabiullina, “Şubat ayında yapılacak toplantıda, mevcut sıkı para politikası koşullarının yeterli olup olmadığını değerlendireceğiz ve gerekirse faiz artırımına gidilip gidilmeyeceği konusunda bir karar alacağız” şeklinde konuştu.
Bugün alınan faiz kararına ilişkin olarak Nabiullina, “Ekonomik koşullar, enflasyonun önümüzdeki çeyreklerde yavaşlamasını sağlayacak şekilde şekillendi. Politika faizinin artırılmasına ara verdik, ancak enflasyonu hedeflenen seviyelere çekmek için uzun vadeli bir sıkı para politikasının uygulanması gerekecek,” dedi.
Nabiullina, Rusya ekonomisindeki bazı sektörlerde yavaşlama eğilimlerinin başladığını ve şirketlerin daha temkinli üretim planları yapmaya yöneldiğini, ayrıca borçlanmalarını azalttıklarını ifade etti.
Yaptırımlara da değinen Nabiullina, Rus bankacılık sektörünün varlıklarının %95’inin yaptırımlara tabi olduğunu ancak bankaların bu zorlu koşullarda faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiklerini belirtti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.