Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Ekonomi
Portallar
Siyaset
Eğitim
Bizi Takip Edin
Yayın: 05.09.2024 - 12:23
Güncelleme: 05.09.2024 - 13:00
1825 kez okundu
Uşakov, Rus haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye tam üyelik için başvurdu. Bu başvuruyu değerlendireceğiz” dedi.
BRICS ülkelerinin 2023 dönem başkanlığını yürüten Rusya, 22-24 Ekim tarihleri arasında Kazan’da önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. Zirvede ana gündem maddelerinden biri BRICS’in genişleme süreci olacak. Türkiye’nin de bu süreçte üyelik talebiyle ön planda olduğu bildiriliyor.
Geçtiğimiz aylarda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BRICS Zirvesi’ne davet edildiği ve bu daveti kabul ettiği de Uşakov tarafından doğrulanmıştı. Erdoğan’ın BRICS toplantılarına katılımı, Türkiye’nin bu küresel ekonomik ittifakta daha aktif bir rol almayı hedeflediğinin göstergesi.
Türkiye’nin Resmi Başvurusu
Bloomberg haber ajansı, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik için resmi başvuruda bulunduğunu duyurmuştu. Ayrıca, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik de Türkiye’nin bu başvurusunu doğrulamış, “BRICS’e üyelik talebimiz açık. Süreç devam ediyor ve gelişmeler oldukça paylaşacağız” açıklamasını yapmıştı.
BRICS Nedir?
BRICS, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan ve gelişmekte olan ülkelerin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasını amaçlayan bir ekonomi bloğudur. Grubun ismi, üye ülkelerin İngilizce baş harflerinden oluşur. 2011’de Güney Afrika’nın katılımıyla bu grup BRICS adını almıştır.
Yeni Katılımlar ve BRICS’in Genişlemesi
2024 yılında BRICS’e katılacak yeni ülkeler arasında Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alacak. Ayrıca Suudi Arabistan’ın daveti henüz yanıtlamadığı, Arjantin’in ise yeni yönetimle başvurusunu geri çektiği belirtiliyor. Azerbaycan ve Tayland’ın da BRICS’e katılmak için başvuruda bulunduğu biliniyor. Genişleme sonrası grup adı muhtemelen “BRICS+” olarak anılacak.
BRICS’in Küresel Önemi
BRICS ülkeleri arasında Çin ve Rusya gibi büyük dünya güçleri bulunurken, Brezilya ve Güney Afrika da kendi kıtalarında lider konumdalar. Toplam 3,5 milyar kişilik nüfusu temsil eden bu ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 45’ini oluşturuyor. BRICS ekonomileri ise dünya ekonomisinin yüzde 28’ine denk gelen 28,5 trilyon dolarlık bir güce sahip. Ayrıca, bu ülkeler dünya ham petrol üretiminin yüzde 44’ünü gerçekleştiriyor.
Grubun hedeflerinden biri, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomide daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak. Bu amaçla 2014 yılında Yeni Kalkınma Bankası’nı kurarak kalkınma projelerine destek vermeye başladılar.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.