Sınır Tanımayan Gazeteciler, İngiltere’deki olaylarda gazetecilere yönelik şiddete “sıfır hoşgörü” istedi

İngiltere'de gazetecilere yönelik artan şiddet olayları üzerine Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), yetkililere şiddete karşı "sıfır hoşgörü" gösterilmesi çağrısında bulundu.

Yayın: 10.08.2024 - 08:48

37 kez okundu

Sınır Tanımayan Gazeteciler, İngiltere’deki olaylarda gazetecilere yönelik şiddete “sıfır hoşgörü” istedi

RSF tarafından yapılan açıklamada, ülkede aşırı sağcı grupların neden olduğu sokak olayları ve karşıt gösteriler sırasında birçok gazetecinin saldırıya uğradığı veya tehdit edildiği ifade edildi.

Açıklamada, RSF’nin İngiltere’deki yetkililere, gazetecilerin güvenli bir şekilde çalışabilmesi için gereken tüm önlemleri almaları ve bu tür saldırılara karışanlar hakkında yasal işlemler başlatmaları çağrısında bulunduğu belirtildi. RSF, gazetecilere yönelik bu tür saldırıların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Southport kentinde 29 Temmuz’da meydana gelen ve 3 çocuğun ölümüyle sonuçlanan olayın ardından, İngiltere son 10 yılın en ciddi “sivil kargaşasını” yaşadı. Açıklamada, İngiltere ve Kuzey İrlanda genelinde çeşitli kentlerde patlak veren ayaklanmaların, sosyal medya platformlarında yayılan dezenformasyon ve göçmen karşıtı duyguları manipüle eden etkileyiciler tarafından körüklendiğine dikkat çekildi.

RSF, özellikle gazetecilerin bu olayları takip ederken saldırıya uğradığını, sindirilmeye çalışıldığını, ekipmanlarının hasar gördüğünü ve bu tür saldırıların son derece endişe verici olduğunu belirtti. Örneğin, 5 Ağustos’ta Birmingham kentinde bir Sky News ekibi, maskeli bir kişi tarafından takip edilip tehdit edilmiş ve ekip araçlarının lastikleri kesilmeye çalışılmıştı. Ayrıca, Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Middlesbrough kentinde bir gazetecinin kamerasının elinden alınarak yere atıldığı anları görüntüledi.

RSF’nin İngiltere Müdürü Fiona O’Brien, gazetecilere yönelik bu saldırıların ciddi bir endişe kaynağı olduğunu ve bu tür şiddet olaylarının demokrasiye zarar verdiğini belirtti. O’Brien, gazetecilerin görevlerini yapabilmesinin ve toplumu bilgilendirebilmesinin demokrasinin sağlığı açısından kritik olduğunu vurgulayarak, güvenlik güçlerini bu tür saldırıları önlemek ve failleri adalete teslim etmek için daha fazla çaba göstermeye çağırdı.

Southport kentindeki olayların ardından başlayan ve ülke geneline yayılan aşırı sağcı şiddet olaylarında, birçok kişi gözaltına alınmış ve bir kısmı yargı önüne çıkarılmıştı. Bu olaylarda, aşırı sağcılar ile polis ve karşıt gruplar arasında ciddi çatışmalar yaşandı; evler, iş yerleri, araçlar, camiler ve polis araçları zarar gördü. RSF, bu olaylar karşısında gazetecilere yönelik şiddete karşı hoşgörüsüz bir tutum sergilenmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap