Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 07.08.2024 - 15:22
Güncelleme: 07.08.2024 - 14:22
40 kez okundu
Ülke genelinde yaklaşık 26 milyon insan akut açlık çekiyor ve 10 milyon kişi, şiddet, açlık ve diğer zorluklar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.
UNOCHA Operasyonlar ve Savunma Birimi Direktörü Edem Wosornu ve Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Stephen Omollo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Sudan’daki durum hakkında bilgi verdiler. Wosornu, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK), Sudan’ın Sinnar eyaletine 25 Haziran’da gerçekleştirdiği saldırının, yaklaşık 726 bin insanın yerinden edilmesine yol açtığını belirtti.
Kıtlık, Uluslararası Toplumun Başarısızlığını Gösteriyor
Wosornu, Sudan’ın Kuzey Darfur eyaletindeki Faşir’deki Zamzam Mülteci Kampı’nda yaşanan kıtlıkla ilgili olarak, “Kıtlık meydana geldiğinde, bu durum uluslararası toplumun başarısızlığını ve yeterince hızlı hareket etmediğimizi gösteriyor,” dedi. Temel ilaçlar, gıda ve hijyen malzemelerinin, ülkenin doğusundaki Port Sudan’dan kampa gönderilmeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak, Çad’ın doğusunda bulunan yardımların, şiddetli yağmurlar nedeniyle Tina sınır kapısının sular altında kalması nedeniyle ulaştırılamadığını da vurguladı.
Wosornu, kıtlıkla başa çıkmanın dört ana unsurunun olduğunu belirtti: çatışmanın durdurulması, tarafların uluslararası insani hukuk kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmesi, Sudan üzerinden insani yardım yollarının açılması ve ülkeye daha fazla kaynak sağlanması.
Bölgesel İstikrarsızlık Tehdidi ve Güvenlik Konseyi’nin Rolü
Stephen Omollo, Sudan’daki insani krizin yeterli siyasi ve diplomatik ilgi görmemesi durumunda bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıdığını belirtti. Omollo, “Kıtlığın doğrulanması, uluslararası toplum ve Güvenlik Konseyi için bir alarm zili olmalı,” diyerek, çatışma taraflarının uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti.
Omollo, çatışmanın, yardım geçişlerini engellediğini ve bu durumun yardım miktarını ciddi şekilde sınırladığını belirtti. Ayrıca, “Etkin yardım çalışmaları için Güvenlik Konseyi’nin desteğine ihtiyacımız var. Kıtlığın sona ermesi, siyasi irade ve liderlik gerektiriyor ve WFP, Güvenlik Konseyi’ni bu konuda harekete geçmeye çağırıyor,” diye ekledi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.