Tarihin en büyük ifşalarından casusluk suçunu kabul etmesine: Julian Assange

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'nin gizli belgelerini sızdırarak tarihin en büyük ifşalarından birine imza atmıştı.

Yayın: 27.06.2024 - 11:33

142 kez okundu

Tarihin en büyük ifşalarından casusluk suçunu kabul etmesine: Julian Assange

14 yıllık uzun bir hukuk sürecinin ardından, casusluk suçunu kabul eden Assange, özgür bir adam olarak memleketi Avustralya’ya döndü.

Gençliğinde bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla karşı karşıya kalan 52 yaşındaki Avustralyalı Assange, ABD ile vardığı anlaşma sonucunda 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere’den ülkesine gitti. Basında “süper gücün öfkesine katlanmak zorunda kalan mazlum” olarak nitelendirilen Assange’ın eve dönüşü Avustralya’da memnuniyetle karşılanırken, tartışmalara da yol açtı.

WikiLeaks ve Büyük İfşalar

Assange’ın 2006’da kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları içeren yüz binlerce gizli belgeyi yayımladı. Nisan 2011’de ise Guantanamo Hapishanesi’ndeki ihlalleri belgeleyen dosyalar ortaya çıktı. Bu belgelerde, 2002-2008 yılları arasında bazıları 14 yaşında olan 800 mahkumun istismar edildiği bilgisi yer alıyordu. 2015’te ise ABD’nin NSA aracılığıyla Japonya, Avrupa Birliği, İsrail, Almanya ve Brezilya gibi ülkelerden yetkilileri gözetlediğine dair belgeler yayımlandı.

Hukuki Mücadele

Assange, 2010’dan itibaren ABD’nin binlerce gizli diplomatik yazışmasını WikiLeaks üzerinden yayımlamakla suçlandı. 2012’de Londra’daki Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, Nisan 2019’da Ekvador’un korumasını geri çekmesiyle İngiltere tarafından tutuklandı. Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulan Assange’ın burada hem fiziksel hem de zihinsel sıkıntılar yaşadığı öne sürüldü.

2019’da İngiltere’de mahkeme, Assange’ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verdi. 2021’de Yüksek Mahkeme, Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetti. Ancak bazı güvenceler verilmezse Assange’ın iade edilmeyeceği belirtildi. ABD’den, Assange’ın adil yargılanacağı ve ölüm cezasına çarptırılmayacağı güvenceleri istendi.

Anlaşma ve Serbest Kalma

Avustralya hükümetinin girişimleriyle, ABD Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşma sonucunda Assange, 25 Haziran’da Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’nden ayrılarak Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi’ne gitti. Mahkemede casusluk suçunu kabul eden Assange, 62 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak İngiltere’de cezaevinde kaldığı süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı.

Tepkiler ve Sonuçlar

Assange’ın serbest kalması, Avustralya’da memnuniyetle karşılanırken, ABD’de bazı endişelere yol açtı. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) CEO’su Jodie Ginsberg, Assange’ın tutukluluğunun sona ermesini memnuniyetle karşıladığını ancak ABD’nin Assange’ı soruşturmasının gazeteciler için zararlı bir hukuki emsal oluşturduğunu belirtti.

Melbourne Monash Üniversitesi’nden Johan Lidberg, Assange’ın davasının insani bir hal aldığını ve Avustralya’da adil davranılmadığını ifade etti. Sydney Üniversitesi’nden Prof. James Curran ise ABD’nin gizlilik ve saklı belgeler üzerine kurulu kültürüne karşı Avustralya’da Assange’ın suçlu olduğunu kabul etmesinin endişe oluşturmadığını belirtti.

Bu dava, ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki diplomatik ilişkileri etkiledi. Julian Assange’ın serbest kalması, ülkeler arası ilişkilerde bir denge unsuru olarak nitelendirildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap