Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Ekonomi
Portallar
Siyaset
Eğitim
Bizi Takip Edin
Yayın: 05.09.2024 - 18:53
Güncelleme: 05.09.2024 - 18:53
1812 kez okundu
Bakanlığın teknoloji bağımlılığına dair yaptığı yazılı açıklamada, 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan “Halk Sağlığı Haftası” boyunca toplumu sağlık konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıldığı belirtildi. Bu yılki etkinliklerin ana teması “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” olarak belirlendi. Hafta boyunca farklı sağlık konularıyla ilgili farkındalık çalışmaları düzenleneceği vurgulandı.
Açıklamaya göre, 6 Eylül’deki etkinliklerin teması “Ekranı Değil, Hayatı Yaşa” olarak seçildi. Bu kapsamda, bebeklik ve erken çocukluk döneminde ekran karşısında yalnız bırakılan çocukların gelişimsel gerilikler yaşayabileceğine dikkat çekildi.
Bakanlığın açıklamasında, özellikle 0-6 yaş arası çocukların beyin, dil, sosyal ve duygusal gelişimi açısından kritik bir dönemden geçtiği belirtildi. 3 yaşından küçük çocukların ebeveynleriyle sosyal etkileşimlerinin bilişsel ve motor becerilerinin gelişimi için çok önemli olduğu vurgulandı. Ayrıca, bu dönemde çocuklarla oynanan oyunlar, okunan masallar ve söylenen şarkıların çocuğun yaratıcılığını, zekasını ve iletişim becerilerini geliştirdiği belirtildi.
Bilimsel verilere göre, 3 yaş altındaki çocukların ekran karşısında tek başlarına bilgi öğrenmelerinin mümkün olmadığına dikkat çeken bakanlık, ekran karşısında yalnız bırakılan çocuklarda gelişimsel geriliklerin görüldüğünü belirtti.
Açıklamada, 4-6 yaş aralığındaki çocukların teknolojiyi sadece ebeveyn gözetiminde kullanması gerektiği ve günlük kullanım süresinin 20-30 dakikayla sınırlı tutulmasının önemine değinildi. Aksi takdirde, çocukların sosyal ilişkilerinde bozulmalar, akademik başarılarında düşüşler ve aile bağlarında zayıflama gibi olumsuz etkiler gözlemlenebileceği ifade edildi.
Bunun yanında, internetin ve teknolojinin aşırı kullanımının kumar bağımlılığı gibi riskleri artırdığı, ancak bilinçli kullanıldığında eğitim ve bilgi edinme amaçlarına hizmet edebileceği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, ebeveynlere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmenin, onların çok yönlü gelişimini desteklediğini vurguladı. Özellikle 0-3 yaş arasındaki çocukların ekranla tanışmaması, 4-6 yaş arasındaki çocukların ise sadece ebeveyn gözetiminde ve sınırlı sürelerde teknoloji kullanmalarının önemine dikkat çekildi.
Bakanlığın, teknoloji bağımlılığıyla mücadele kapsamında hazırladığı “Teknoloji Bağımlılığı Ebeveyn Rehberi 2023” dokümanına Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden ulaşılabileceği bildirildi.
Ayrıca, Türkiye’de 2019-2023 yıllarını kapsayan “Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı” çerçevesinde, halkı teknoloji bağımlılıklarından korumaya yönelik çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yer alan Psikososyal Destek Birimleri’nde, aşırı teknoloji kullanımına yönelik danışmanlık hizmetlerinin sunulduğu belirtildi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.