UCM, El Kaide bağlantılı Al Hassan’ı Mali’nin Timbuktu kentinde savaş suçu işlemekten mahkum etti

Uluslararası Ceza Mahkemesi, El Kaide Bağlantılı Al Hassan’ı Savaş Suçu ve İnsanlığa Karşı Suçlardan Mahkum Etti Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), El Kaide bağlantılı Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud’u Mali’nin Timbuktu kentinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten mahkum etti. Mahkemede alınan kararla, Al Hassan, 2012 yılında El Kaide bağlantılı terör örgütlerinin yaklaşık bir yıl süren hakimiyeti sırasında işlediği suçlardan dolayı cezalandırıldı.

Yayın: 26.06.2024 - 18:13

118 kez okundu

UCM, El Kaide bağlantılı Al Hassan’ı Mali’nin Timbuktu kentinde savaş suçu işlemekten mahkum etti

Uluslararası Ceza Mahkemesi, El Kaide Bağlantılı Al Hassan’ı Savaş Suçu ve İnsanlığa Karşı Suçlardan Mahkum Etti

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), El Kaide bağlantılı Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud’u Mali’nin Timbuktu kentinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten mahkum etti. Mahkemede alınan kararla, Al Hassan, 2012 yılında El Kaide bağlantılı terör örgütlerinin yaklaşık bir yıl süren hakimiyeti sırasında işlediği suçlardan dolayı cezalandırıldı.

Mahkeme Kararı ve Beklenen Ceza

UCM’deki karar duruşmasında Al Hassan, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulundu. Kendisine verilecek ceza ileriki bir tarihte açıklanacak olup, ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. Al Hassan, 2018 yılında dönemin Mali hükümeti tarafından UCM’ye teslim edilmiş ve ilk kez 2019’da hakim karşısına çıkmıştı.

Timbuktu’nun 2012’deki Kuşatması ve Al Hassan’ın Rolü

2012 yılında Mali’nin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure’nin darbeyle devrilmesinin ardından, Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ve El Kaide bağlantılı Ensaruddin Cephesi (Ansar Dine) Timbuktu’yu ele geçirmişti. Bu dönemde Al Hassan, terör örgütünün dayattığı kuralların uygulanmasından sorumlu olan polis gücünün sözde lideri olarak görev yapıyordu. Al Hassan, tecavüz, işkence, zulüm, zorla evlendirme ve cinsel kölelik gibi birçok suçtan yargılandı.

UCM’de Yargılanan İkinci Kişi

Al Hassan, 2012 yılında Timbuktu’daki kuşatmayla ilgili olarak UCM’de yargılanan ikinci kişidir. Ensaruddin Cephesi üyesi olan Ahmad al-Faqi al-Mahdi, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Timbuktu’daki dini mabetleri tahrip ettiği gerekçesiyle 2016 yılında 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

“Çölün İncisi” Timbuktu

Sahra Çölü’nün güneyinde yer alan ve “çölün incisi” olarak bilinen Timbuktu, ikonik kerpiç yapıları, İslam medeniyetine yön veren medreseleri ve paha biçilemez el yazması eserleriyle ünlüdür. 2012 yılında terör gruplarının kontrolüne giren şehirde, yaklaşık bir yıl süren kuşatma sırasında kent sakinleri terör örgütlerinin dayattığı kurallara uymaya zorlandı ve özellikle kadınlar birçok cinsel suçun mağduru oldu.

Teröristler, toplamda 333 türbenin bulunduğu ve “333 velinin şehri” olarak bilinen Timbuktu’da türbelere düzenledikleri saldırılarla dünya kamuoyunun dikkatini çekmişti. Türbelerin yanı sıra, yüzyıllardır korunmuş el yazması eserleri de “pagan geleneği” diyerek yakmaya kalkmışlardı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap