Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 18.09.2024 - 16:10
Güncelleme: 18.09.2024 - 15:13
1909 kez okundu
WMO, çeşitli kurumların katkılarıyla hazırlanan ve “Bilimde Birleşmek: İklim Eylemini Yeniden Başlatın” başlıklı yeni raporunu yayınladı. Raporda, iklim değişikliğinin küresel etkilerine dair önemli uyarılarda bulunuluyor. “İklim değişikliği ile hayati hedeflere ulaşmaktan uzak olduğumuzu, bu değişikliklerin kalkınma kazanımlarını tehdit ettiğini ve insanların yanı sıra gezegenin refahını tehlikeye attığını” ifade ediyor.
Sera gazı yoğunluklarının rekor seviyelere ulaştığı ve bu durumun gelecekteki sıcaklık artışını tetiklediği vurgulanan raporda, mevcut politikalar altında bu yüzyılda küresel sıcaklık artışının 3 santigrat dereceyi bulma olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Ayrıca, insan kaynaklı iklim değişikliğinin atmosfer, okyanus ve biyosferde hızlı ve yaygın değişikliklere neden olduğu ifade ediliyor. Raporda, 2023’ün yaygın aşırı hava olayları ile en sıcak yıl olarak kaydedildiği, bu eğilimin 2024’ün ilk yarısında da devam ettiği kaydediliyor. Küresel sera gazı emisyonlarının 2021’den 2022’ye kadar yüzde 1,2 artarak 57,4 milyar ton CO2 seviyelerine ulaştığı bildiriliyor.
Paris Anlaşması’ndan bu yana sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar yüzde 16 artması öngörülüyor, ancak mevcut durumda bu artışın sadece yüzde 3 olduğu ve bu durumun ilerleme kaydedildiğini gösterdiği belirtiliyor. Raporda, küresel ısınmayı sanayi öncesi dönemin 2 ve 1,5 santigrat derecenin altında sınırlamak için, 2030’a kadar küresel sera gazı emisyonlarının mevcut politikalardan sırasıyla yüzde 28 ve 42 azaltılması gerektiği vurgulanıyor.
Raporda, mevcut politikalar ve Ulusal Katkı Beyanı doğrultusunda, küresel ısınmanın yüzyıl boyunca maksimum 3 santigrat derecede kalacağı tahmin ediliyor. Tüm Ulusal Katkı Beyanlarının ve “net sıfır” taahhütlerinin tam anlamıyla yerine getirilmesi durumunda dahi, küresel ısınmanın 2 santigrat derece ile sınırlı olacağı, 1,5 santigrat derece ile sınırlama ihtimalinin ise sadece yüzde 14 olduğu ifade ediliyor.
Acil ve İddialı Eylemler Gerekiyor
Raporda, önümüzdeki 5 yıl içinde küresel ortalama yüzey sıcaklığının sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerine çıkma olasılığının yüzde 80 olduğu, 2024-2028 döneminin bu eşiği aşma olasılığının ise yüzde 47 olduğu belirtiliyor. İklim adaptasyonu ve acil azaltım eylemlerine ihtiyaç duyulduğu, ancak her 6 ülkeden birinin ulusal adaptasyon planına sahip olmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, uluslararası kamu adaptasyonu finansmanının 2020’den bu yana azaldığı ve önemli bir finansman açığının devam ettiği ifade ediliyor.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, sürdürülebilir kalkınma, iklim eylemi ve afet riskinin azaltılması için acil ve iddialı eylemler gerektiğini belirtiyor. Saulo, “Bugün aldığımız kararlar, gelecekteki bir çöküş ile daha iyi bir dünyaya doğru atılım arasındaki fark olabilir” şeklinde konuştu.
Yapay zeka ve teknolojik gelişmelerin iklim konusundaki bazı zorlukları hafiflettiğini belirten Saulo, “Bilim ve teknoloji tek başına yeterli değil. Çözümleri geliştirmek için çeşitli bilgi, deneyim ve bakış açılarını bir araya getirmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.