AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den Kızıldeniz’deki askeri misyon için yeni tarih

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Yemen'deki İran destekli Husilerin saldırılarına karşı mücadele etmek amacıyla AB'nin "Aspides" adlı misyonunun 19 Şubat tarihinde başlayacağını duyurdu.

Yayın: 01.02.2024 - 13:33

102 kez okundu

AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den Kızıldeniz’deki askeri misyon için yeni tarih

Borrell, AB savunma bakanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Aspides misyonunun Kızıldeniz’de ticari gemileri koruma amacı güden bir “koruyucu” görev üstleneceğini belirtti. Misyonun sadece savunma odaklı olduğunu vurgulayan Borrell, donanma gemileri ve hava araçlarının kullanılacağını, ancak saldırı eylemlerine karışılmayacağını açıkladı.

Borrell, Aspides misyonunun AB üye ülkelerinin tamamının katılımını sağlamayı hedeflediklerini belirterek, misyonun en geç 19 Şubat’ta faaliyete geçmesini amaçladıklarını dile getirdi. AB liderleri, bugün düzenlenen özel zirvede Orta Doğu’daki gelişmeleri değerlendirecek ve Kızıldeniz’deki misyon için net bir tarih belirleyecekleri öngörülüyor.

Öte yandan, İran destekli Husilerin Yemen açıklarında gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda Kızıldeniz’de uluslararası konteyner taşımacılığı fiyatlarında artış yaşanmış ve AB ülkeleri ile Avrupa’daki birçok otomotiv fabrikası tedarik sorunları nedeniyle üretimlerine ara vermişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap