Yunanistan'ın yeni cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas oldu

Yunanistan Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'nun görev süresinin Mart ayında sona ermesi nedeniyle yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere dördüncü tur oylamasını gerçekleştirdi.

Yayın: 12.02.2025 - 12:46

3256 kez okundu

Yunanistan'ın yeni cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas oldu

Yapılan seçimde, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nden (ND) Konstantinos Tasulas, yeterli oy sayısını aşarak Yunanistan’ın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Dördüncü Turda Zafer Tasulas’ın

300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosu’nda gerçekleştirilen oylamada, 276 milletvekili oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı için yarışan dört aday arasında Konstantinos Tasulas 160 oy alarak birinci oldu. Rakiplerinden Panhelenik Sosyalist Hareketi’nden (PASOK) Tasos Yaniçis 34, Radikal Sol İttifak’tan (SYRIZA) Luka Kaçeli 29, Zafer Partisi’nden Kostas Kiryaku ise 14 oy aldı. Oylamada 39 milletvekili çekimser kaldı.

Anayasal gereklilikler gereği dördüncü turda 151 oyu geçen adayın cumhurbaşkanı ilan edilmesi sebebiyle, Tasulas Yunanistan’ın yeni cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı. 13 Mart’ta parlamentoda yemin ederek görevine resmen başlayacak.

Tasulas’ın Siyasi Geçmişi

Konstantinos Tasulas, daha önce üc kez parlamento başkanı olarak görev yapmış ve bu pozisyonda en fazla destek alan isimlerden biri olmuştu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından cumhurbaşkanlığı için aday gösterilmesinin ardından parlamento başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Yunanistan’da Cumhurbaşkanı Nasıl Seçiliyor?

Yunanistan’da cumhurbaşkanı, parlamento tarafından 5 yıllık bir görev süresi için seçiliyor ve bir kişi en fazla iki dönem bu görevi yürebiliyor.

Cumhurbaşkanın seçilebilmesi için ilk turda adayın 200 oy alması gerekiyor. Bu oran yakalanamazsa seçim 5 gün içinde tekrarlanıyor. İkinci turda da 200 oy eşği aşılamazsa, üçüncü turda yeterli oy sayısı 180’e düşürülüyor. İşlemin dördüncü tura kalması durumunda ise 151 oya ulaşan aday cumhurbaşkanı olarak seçiliyor.

Yunanistan’daki bu seçim sistemi, parlamento çoğunluğunun belirleyici olması nedeniyle, siyasi partiler arası uzlaşıyı ön plana çıkartan bir yapıya sahip.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap