ABD donanmasına ait keşif uçağı Tayvan Boğazı’nda uçtu

ABD Donanması'na ait bir P-8A Poseidon keşif uçağının Çin ana karası ile Tayvan arasındaki Tayvan Boğazı'nda uçtuğu bildirildi.

Yayın: 18.04.2024 - 11:08

80 kez okundu

ABD donanmasına ait keşif uçağı Tayvan Boğazı’nda uçtu

ABD Pasifik Filosu’ndan yapılan açıklamada, uçağın Tayvan Boğazı’nda uluslararası hava sahasından geçtiği ve “ABD, tüm ülkelerin seyrüsefer hakları ve özgürlüklerini korumak için uluslararası hukuka uygun hareket etmektedir” denildi.

Açıklamada, “Bu uçuş, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesindeki özgür ve açık politikasına bağlılığının bir göstergesidir. ABD Silahlı Kuvvetleri, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı ise yaptığı açıklamada, Çin savaş jetlerinin ABD uçağının geçişini izlediğini belirtti ve “Birliklerimiz her zaman hazır halde olacak, bölgesel barışı ve ulusal güvenliği koruyacağız” dedi.

Tayvan Savunma Bakanlığı da uçuşu doğrularken, uçağın Tayvan Boğazı’nı normal rotası üzerinden geçtiğini ve herhangi bir olağandışı durum olmadığını açıkladı.

Bu uçuş, ABD ve Çin savunma bakanlarının ilk kez 2022’den bu yana yaptıkları telefon görüşmesinin ardından gerçekleştiği dikkat çekiyor.

Ayrıca, Tayvan Savunma Bakanlığı dün akşamdan bu sabaha kadar Çin’e ait 10 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin Ada çevresinde tespit edildiğini açıkladı. Çin’in, Tayvan Boğazı’ndaki uçuş ve gemi hareketlerini artırdığı belirtiliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap