ABD, Filistin’in BM’ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Filistin'in BM tam üyeliğini talep eden karar tasarısını veto etti.

Yayın: 19.04.2024 - 11:02

33 kez okundu

ABD, Filistin’in BM’ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

Cezayir tarafından sunulan Filistin’in BM tam üyeliğini isteyen karar tasarısı, 15 üyeli BMGK’de oylanmıştı. ABD’nin “hayır” oyu verdiği tasarı, 12 “evet” ve 2 “çekimser” oyla reddedildi.

İngiltere ve İsviçre “çekimser” kalmış, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya ise “evet” demişti.

Kararın kabul edilebilmesi için 5 daimi üyenin “hayır” dememesi ve toplamda 9 “evet” alması gerekiyordu.

Tasarıda, “BM Genel Kurulu’na Filistin’in tam üye olarak kabul edilmesi önerilir” ifadesi bulunuyordu.

Filistin daha önce de 2011’de tam üyelik başvurusu yapmış, ancak BMGK’de yeterli destek alamamıştı. 2012’de ise BM’de “daimi gözlemci statüsü” kazanmıştı.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, üyelik başvurusunun yeniden ele alınmasını talep etmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de 3 Nisan’da BMGK’ye bir mektup yazarak, Filistin’in talebinin görüşülmesi çağrısında bulunmuştu.

BMGK ise 8 Nisan’da Filistin’in talebini “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi’ne” iletmişti. Ancak Komite, iki toplantı sonrasında anlaşma sağlanamadığını bildirmişti.

Bu durumda, Cezayir Filistin’in üyeliği için bir karar tasarısını görüşmelere açmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap