ABD hükümetiyle Teksas eyaleti arasında sınır güvenliğiyle ilgili yetki anlaşmazlığı sürüyor

Teksas Valisi Greg Abbott'un, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Meksika sınırındaki dikenli telleri kaldırma kararına rağmen bu uygulamaya devam edeceğini duyurmasının ardından, gerilim tırmanmaya devam ediyor.

Yayın: 29.01.2024 - 10:06

84 kez okundu

ABD hükümetiyle Teksas eyaleti arasında sınır güvenliğiyle ilgili yetki anlaşmazlığı sürüyor

Abbot’un talimatıyla, Eagle Pass kentindeki sınır bölgesine konuşlanan Teksas Ulusal Muhafızları, federal ordu birliklerine izin vermemek adına Shelby Park bölgesinde Rio Grande nehrine karşı görevlerini sürdürüyor. Bu durum, federal hükümetin defalarca erişim talebinde bulunduğu bir noktada, Teksas’ın sınır güvenliği konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor.

Teknik olarak ABD ordusuna bağlı olmalarına rağmen, ulusal muhafızlar doğrudan vali emriyle hareket ediyor ve düzensiz göçmenlerin geçişine karşı önlemler alıyor. Eagle Pass’taki Shelby Park bölgesinde devriye gezen muhafızlar, gecenin karanlığında Rio Grande nehrinin kıyısını devasa ışıklarla aydınlatarak nöbetlerini sürdürüyor.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın bölgeye erişim taleplerine rağmen, Teksas yönetimi federal orduya sınır güvenliği konusundaki yetkilerini devretmeye yanaşmıyor. Bu durum, Washington ile Teksas arasındaki sınır yetki anlaşmazlığının çözümü konusundaki belirsizliği arttırıyor.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararının ardından başlayan gerilim, Teksas Valisi Abbott ile Başkan Joe Biden arasındaki anlaşmazlığın derinleşmesine neden olmuştu. Teksas Ulusal Muhafızları, mahkeme kararına rağmen sınır devriyesine müsaade etmemiş ve dikenli telleri yerleştirmeye devam etmişti. Ayrıca, 25 Cumhuriyetçi eyalet valisi, ortak bir bildiriyle Teksas’ın yanında olduklarını ifade etmişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap