ABD’de finansal istikrar riskleri için yeni kurallar getirildi

ABD Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC), istikrar risklerini daha iyi belirleme ve bu risklere karşı önlemler alma amacıyla yeni bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı kolaylaştıracak kılavuzu kabul etti.

Yayın: 05.11.2023 - 09:12

240 kez okundu

ABD’de finansal istikrar riskleri için yeni kurallar getirildi

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen başkanlığında gerçekleşen FSOC toplantısında, finansal istikrar risklerine ilişkin analitik bir çerçeve ile banka dışındaki finansal kuruluşların belirlenmesine yönelik bir kılavuz ele alındı.

Toplantıya, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Başkanı Martin Gruenberg gibi önemli finansal düzenleyici kurumların liderleri de katıldı.

Janet Yellen, toplantıda yaptığı konuşmada, FSOC’un kamusal şeffaflığın ve analitik hassasiyetin artırılmasının önemini vurgulayarak, bu belgelerin bu hedefe katkı sağlayacağını belirtti.

Yellen, finansal istikrarın bozulması durumunda haneler ve işletmelere zarar verebilecek krizlerin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti ve finansal sektörün gücünü korumak amacıyla sistemi tehdit edebilecek risklerin birikmesini izlemek ve ele almak için çevik ancak sağlam bir yapıya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda Yellen, bankacılık sisteminin bütünsel olarak güçlü bir durumda olduğunu vurgulayarak, “Ancak son zamanlarda bazı finansal sektörlerde salgının başlaması ve bazı bölgesel bankaların ani iflasları gibi nedenlerle streslerin ortaya çıktığını ve finansal sistemin dayanıklılığını ve ekonomik gücünü korumak için tehditlere karşı uyanık olmanın önemini vurguladı.”

Yellen, FSOC’un amacının bu meselelere çözüm getirmek olduğunu belirterek, iki belgenin kabul edilmesiyle FSOC’un çalışmalarının şeffaflığını artırarak Amerikalıları destekleyen dayanıklı bir mali sistemi teşvik etme yeteneğini güçlendireceklerini ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap