ABD’de mahkeme, Kongre baskını davasında Trump’ın yargılanmasının önünü açtı

ABD'deki bir mahkeme, eski Başkan Donald Trump'ın 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını değiştirmeye yönelik girişimle ilgili olarak yürütülen "6 Ocak Kongre baskını" davasında yargılanmasına karar verdi.

Yayın: 02.12.2023 - 13:17

109 kez okundu

ABD’de mahkeme, Kongre baskını davasında Trump’ın yargılanmasının önünü açtı

Temyiz mahkemesi, Trump’ın başkanlık dokunulmazlığına dayanarak yargılanmaktan muaf olma talebini reddetti.

Mahkeme başkanı Tanya Chutkan’ın kararına göre, eski başkanlar cezai sorumlulukları açısından özel bir ayrıcalığa sahip değillerdir. Sanık, görevdeyken işlediği suçlardan dolaylı olarak federal soruşturmaya, dava açılmasına, yargılanmaya ve cezalandırmaya tabi tutulabilir.

Ayrıca, Trump’ın avukatlarının eski başkanın ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiği iddiaları da mahkeme tarafından yersiz bulundu. Mahkeme kararında, Trump’ın sadece yalan beyanda bulunmakla kalmayıp, bilerek bir suç komplosunu ilerletmek ve seçim sürecini engellemek amacıyla yalan beyanda bulunduğu için yargılandığı belirtildi.

Özel Savcı Jack Smith’in ekibi, anayasa veya mahkeme içtihatlarında, eski bir başkanın görevdeyken işlediği suçlardan dolayı yargılanamayacağına dair destekleyici bir şey olmadığını savundu. Trump’ın avukatları ise anayasa kapsamındaki ifade özgürlüğü hakkını vurgulayarak, seçim sonuçlarına itiraz etme ve seçimlere hile karıştırıldığını iddia etme hakkının korunması gerektiğini savundu.

Öte yandan, Trump’ın avukatları, “6 Ocak Kongre baskını” davasında eski başkanın dokunulmazlığına dayanarak yargılanmaktan muaf tutulması için yapılan başvurunun da reddedilmesinin ardından temyiz başvurusunda bulunmuştu.

“6 Ocak Kongre baskını” davasında eski Başkan Trump, 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlanmıştı. Suçlamalar arasında ABD’yi yanıltmak için komplo kurma, resmi bir soruşturmayı engellemek için komplo kurma, resmi bir soruşturmayı engellemeye teşebbüs etme ve seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma gibi iddialar bulunuyordu.

6 Ocak 2021’de meydana gelen Kongre baskınında aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri, seçim sonuçlarının onaylanması oturumunun yapıldığı Kongre binasını basmıştı. Olayda bir polis memuru dahil 5 kişi hayatını kaybetmişti. Trump, halkı isyana teşvikten azil istemiyle yargılanmış, ancak Senato’daki oylamada aklanmıştı. Demokratlar, olayı soruşturmak amacıyla bir komite kurmuş ve Trump’ın çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olabileceği sonucuna varmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap