Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 06.11.2024 - 17:02
Güncelleme: 06.11.2024 - 18:04
3772 kez okundu
Ocak ayında yemin ederek Beyaz Saray’daki görevine resmen başlayacak olan Trump, “Amerikan halkına bana duyduğu güven için teşekkür ediyorum” diyerek zaferini ilan etti.
ABD’deki başkanlık seçimlerinin sonuçları hala resmi olarak açıklanırken, Trump, gerekli delege sayısını geçtiği için başkanlık yarışını kazandığını duyurdu. Resmi sonuçlar kesinleşene kadar, 20 Ocak 2025’te gerçekleşecek yemin töreniyle göreve başlayacak.
ABD seçimleri, yalnızca seçim günüyle sınırlı kalmayan, uzun bir süreci kapsayan bir sistemle gerçekleşiyor. Seçim sandıkları kapandıktan sonra, oy sayım süreci başlar. Bu aşamada posta yoluyla gönderilen oylar, sayım sürecinin uzamasına yol açabilir. Ayrıca, seçimle ilgili yasal itirazlar veya oy pusulalarında yaşanabilecek sorunlar da sayım sürecini etkileyebilir.
Bazı durumlarda, oy pusulalarına seçim görevlileri veya eyaletlerdeki sandık görevlileri tarafından itirazlar gelebilir. Bu durumda, oy pusulaları ayrıntılı olarak incelenir ve onaylanmadan önce eyalet oy sayım kurullarına sunulur.
Eyaletlere bağlı kurallar farklılık gösterse de, yeniden oy sayımı talep edilebilir. Adaylar, mahkemeler veya seçmen grupları bu hakkı kullanabilirler.
Başkanlık yarışında, gerekli delege sayısına ulaşan aday, seçilmiş başkan (president-elect) unvanını kazanır.
Oy sayım işlemi tamamlandığında, eyaletler sonuçları resmi olarak onaylamak için belirli bir tarihe sahiptir. Bu tarih, 11 Aralık’a kadar sonuçların resmi olarak ilan edilmesini gerektirir. İlk onay, yerel seçim bölgesi yetkilileri tarafından yapılırken, nihai onay eyalet düzeyindeki amirler tarafından gerçekleştirilir.
Seçim sonuçları, taraflarca mahkemeye taşınabilir. Ancak her eyaletin onay için belirlediği tarihler değişebilir, fakat tüm eyaletlerin 7 Kasım ile 11 Aralık arasında seçim sonuçlarını onaylaması beklenmektedir.
ABD’deki seçim sistemi, en fazla oyu alan değil, en fazla delegeyi kazanan adayı başkan olarak kabul eden Seçiciler Kurulu (Electoral College) yöntemine dayanır. Bu yöntemle, halk doğrudan başkanlarını seçmez; bunun yerine, her eyalet belirli delegeler aracılığıyla oy kullanır.
Oy sayımının tamamlanmasının ardından, parti komiteleri ve mevcut yetkililer tarafından delegeler belirlenir. Delegelerin belirlenmesi için son tarih 11 Aralık’tır.
Eyalet valileri, seçilen delegelerin isimlerini ve onaylanan sonuçları içeren belgeleri Washington DC’deki ABD Kongresi’ne gönderir. Seçiciler Kurulu üyelerinin, 17 Aralık’a kadar başkan ve başkan yardımcısı adaylarına oy vermesi gerekmektedir.
Seçim sürecinin ardından, ABD Kongresi, 6 Ocak 2025’te sonuçları resmen onaylamak için toplanacaktır. Yaklaşık iki hafta sonra, 20 Ocak 2025’te yeni başkan ve başkan yardımcısı Kongre’de yemin ederek görevlerine başlayacaktır.
ABD’nin 2020 başkanlık seçimlerinde oy sayımının tamamlanması 4 gün sürmüştü. Seçimlerin tamamlanmasının ardından Joe Biden, 277 delege kazanarak ABD’nin 46. Başkanı olmuştu. Bu süreçte, Donald Trump’ın destekçileri, 6 Ocak 2021’de seçim sonuçlarının onaylanmasına karşı Kongre binasını basmıştı.
2000 seçimlerinde de George W. Bush ile Al Gore arasında, Florida eyaletindeki 537 oy farkı nedeniyle seçim sonuçları haftalarca açıklanmadı. Sonunda Bush, 43. Başkan olarak göreve başlamıştı.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.