Almanya Başbakanı Scholz: “Türkiye kesinlikle önemli bir stratejik ortaktır”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin her zaman zorlu ancak kesinlikle hayati bir stratejik ortak olduğunu vurguladı.

Yayın: 19.04.2024 - 10:15

31 kez okundu

Almanya Başbakanı Scholz: “Türkiye kesinlikle önemli bir stratejik ortaktır”

Scholz, Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, zirvede Almanya’nın öncülüğünde Türkiye ile ilişkilerin ele alındığını belirtti.

Bağlantıların derinleştirilmesi konusunda detaylı görüşmeler yapıldığını ifade eden Scholz, “Türkiye her zaman kolay bir ortak olmamıştır ancak kesinlikle stratejik bir öneme sahiptir. Bu, birlikte ele alınması gereken birçok konu için geçerlidir. Dolayısıyla geleceğe dönük bir bakış açısına ihtiyaç var. İyi bir işbirliği her iki taraf için de faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Scholz, özellikle Gümrük Birliği’nin geliştirilmesi ve modernizasyonu ile göç konusundaki işbirliği alanlarında bu durumun geçerli olduğunu kaydetti.

Ayrıca, uzun zamandır Kıbrıs meselesinde iyileştirmeler yapılması için çabaladıklarını belirten Scholz, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki arabuluculuk görüşmelerinin canlandırılmasını talep ettiklerini ve bu konunun derinlemesine ele alındığını vurguladı.

Scholz, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını da ele alarak böyle bir saldırının önceki olaylarda gerçekleşmediğine dikkat çekti ve bu tür saldırıların bölgedeki gerilimi artırabileceğini belirtti.

Aynı şekilde, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda da Ukrayna’nın desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Scholz, Ukrayna’nın silah ve ekipman konusundaki taleplerine yanıt verilmesi gerektiğini söyledi. Almanya’nın Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi sağlayacağını belirten Scholz, bu adımın diğer ülkeler için bir örnek olabileceğini ifade etti.

Son olarak, Almanya’da Rus gizli servisi için casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanan kişilere ilişkin de konuşan Scholz, bu tür casusluk faaliyetlerinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap