Antalya’daki teleferik kazasının sanıkları hakim karşısında…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasıyla ilgili olarak 5'i tutuklu, toplam 12 sanığın yargılanmasına başlandı.

Yayın: 11.06.2024 - 12:39

50 kez okundu

Antalya’daki teleferik kazasının sanıkları hakim karşısında…

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de aralarında bulunduğu sanıklar, Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada sanıkların yanı sıra müştekiler, taraf avukatları, CHP milletvekilleri ve belediye başkanları da hazır bulundu.

Tutuklu sanık Ahmet Buğra S., üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirtti. Kaza sırasında Antalya Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ve teleferik işletmesini yürüten ANET AŞ’nin genel müdürü olduğunu ifade eden Buğra S., teleferik tesisinin teknik özellikleri ve bakımları hakkında bilgi verdi. Tesisin bakımlarının günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak yapıldığını ve Mega Tower şirketi tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Tutuksuz sanık Ö.E., tekniker olarak çalıştığı tesisin bakımlarının eksiksiz yapıldığını, ancak bu sefer bakımların normalden kısa sürede tamamlandığını söyledi. Normalde 70-80 gün süren bakım işlemlerinin bu kez 14 günde tamamlandığını belirtti.

Tutuklu sanıklardan Serdar T. ise ANET ile bakım sözleşmeleri olduğunu ve bu kapsamda gerekli görüşmeleri yaptığını söyledi. Sertifikalı olmadıkları iddiasını reddeden Serdar T., çalışanlarının yeterlilik belgeleri olduğunu ve gerekli eğitimlerin verildiğini ifade etti. 156 kalemlik bakım listesinin 19 kaleme düşürüldüğünü ve bakım süresinin 2 ay sürdüğünü söyledi.

Tutuklu sanık Okan E. ise Mega Tower firması ile ANET arasındaki koordinasyonu sağladığını ve kaza günü tesisin çok kalabalık olduğunu belirtti. Otomasyon sistemi uyarı verdiğinde durumu yetkililere ilettiğini ve bakım listesinin 19 kaleme indirilmesi talimatını Serkan Y.’den aldığını belirtti.

Tutuksuz sanık S.K., 156 kalemlik bakımın 19 kaleme düşürüldüğünü ve düşük ton uyarılarını Serkan Y.’ye ilettiğini söyledi. Otomasyon sisteminin resetlendiğini ve kaza günü resetleme işlemini yaptığını belirtti.

Diğer sanıklar E.K.B, H.A. ve A.A. ise olayda kusur ve sorumluluklarının olmadığını ifade etti. Duruşma, verilen ara sonrasında devam edecek.

Kazaya ilişkin soruşturma sürecinde, 12 Nisan’da Sarısu mevkiindeki teleferik tesisinde meydana gelen kazada, parçalanan kabinden düşen 1 kişi hayatını kaybetmiş, 2’si çocuk 7 kişi yaralanmıştı. Diğer kabinlerden tahliye edilen 11 kişi kontrol amaçlı hastaneye kaldırılmıştı. Sistemin durması nedeniyle havada asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi, yaklaşık 22,5 saat süren çalışmaların ardından kurtarılmıştı.

Olay sonrası gözaltına alınan 14 şüpheliden Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, Ahmet Buğra S., Serkan Y., Serdar T. ve Okan E. tutuklanmıştı. Diğer 8 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıkların “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” ve “trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma” suçlarından 27’şer yıla kadar hapis cezası talep etmişti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından ihmalleri görülen 19 büyükşehir belediye çalışanı hakkında soruşturma izni verilmiş ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çalışma başlatılmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap