Asgari ücret değişmedi, sendikalar tepkili

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, sendikaların itirazlarını değerlendirmek üzere bir kez daha toplandı.

Yayın: 30.01.2025 - 13:33

2407 kez okundu

Asgari ücret değişmedi, sendikalar tepkili

Ancak yapılan görüşmelerin ardından asgari ücrette herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yeni asgari ücret, 17 Ocak’ta belirlenen şekliyle aylık brüt 43 bin 469 TL, net 37 bin 818 TL olarak kaldı.

Sendikalar, asgari ücretin en az hayat pahalılığı oranında artırılması gerektiğini vurgularken, hükümet ve işveren temsilcilerinin kararı değiştirmemesi üzerine toplantı sonrası basına açıklamalarda bulundu.

Sendikalar Toplantının Basına Kapalı Olmasına Tepki Gösterdi

Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı ve Komisyon Başkanı Tahir Serhat başkanlığında gerçekleşti. Sendika ve işveren temsilcileri, toplantı sırasında açıklamalar yaptı.

Öte yandan, sabah saatlerinden itibaren polis, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Toplantının basına kapalı olması sendikalar tarafından tepkiyle karşılandı. HÜR-İŞ Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, bu kararın kim tarafından alındığını sorgulayarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Serdaroğlu, basının da toplantıya katılması gerektiğini belirterek, sendika temsilcileriyle birlikte salona girdi.

Komisyon Başkanı Tahir Serhat, basının toplantıya katılmasının bir sakınca yaratmayacağını ifade etti.

Ahmet Serdaroğlu: “Hükümet ve İşverenler Halkı Görmezden Geliyor”

Toplantıda söz alan HÜR-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hükümetin ve işveren temsilcilerinin kamuoyuna söyleyecek bir sözü olmadığını, bu yüzden basının dışarıda bırakılmak istendiğini savundu. “Bu ayıbın bir açıklaması yok, her şey ortada” diyen Serdaroğlu, işverenlerin önceki toplantıda ekonomik verilerin olmadığını söylediğini ancak Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda tüm verileri içeren bir dosya hazırladıklarını belirtti.

Hükümetin işvereni mi, yoksa işverenin hükümeti mi kandırdığını sorgulayan Serdaroğlu, masaya önce yüzde 5 zam teklifiyle gelindiğini, ardından yüzde 7,5’lik artışa karar verildiğini ifade etti. Hükümet ve işverenlerin halkın taleplerini görmezden geldiğini söyledi.

Rum Yönetimi’ndeki asgari ücretin gündeme getirilmesini de eleştiren Serdaroğlu, “Biz KKTC’yi tanıtmak yerine Rum tarafını reklam eder hale geldik. Orada asgari ücretin 900 euro olduğu söyleniyor, ancak bizim gerçeğimiz 35 bin TL olan asgari ücrettir. Önemli olan bu parayla ne alınabildiğidir” ifadelerini kullandı.

Serdaroğlu ayrıca, yerli istihdamı destekleme fonundan üçüncü ülke vatandaşlarına prim desteği sağlanmasının yasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Tahir Serhat: “Hükümet Olarak Elimizden Geleni Yapıyoruz”

Komisyon Başkanı Tahir Serhat, hükümetin Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) ile birlikte hareket ederek asgari ücreti düzenlemek için çaba gösterdiğini ifade etti. Mart 2022’den itibaren işverenlere 30 milyon TL prim desteği sağlandığını ve şu anda bu desteğin 202 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.

Prim teşvik uygulamasının şubat ayında sonlanacağını belirten Serhat, bu uygulamaya iki ay ara verileceğini ifade etti. Ancak asgari ücret alan KKTC ve TC vatandaşlarına doğrudan maaş desteği sağlamak için çalışma başlattıklarını duyurdu.

Serhat ayrıca, işverenlerin yüzde 80-90’ının prim ödemelerini gerçek maaş üzerinden yaptığını ancak bazı işverenlerin reel maaşları tam olarak yansıtmadığını tespit ettiklerini belirtti.

Bu sırada, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Temsilcisi Alp Cengiz Alp, işçilerin bireysel hatalar yapabileceğini ancak bunun üzerinden genelleme yapılmaması gerektiğini savundu.

Münür Rahvancıoğlu: “Asgari Ücret İlk 6 Ayda Yüzde 16 Eriyecek”

Toplantıda söz alan Hür-İş temsilcisi Münür Rahvancıoğlu, asgari ücretin hayat pahalılığı oranının altında belirlenmesi halinde ortaya çıkabilecek sıkıntıları dile getirdi.

“2025 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 35. İlk 6 ay için bu oran yüzde 16 civarında. Devletin kendi rakamlarına göre, bu asgari ücret ilk 6 ayda yüzde 16 eriyecek” diyen Rahvancıoğlu, asgari ücretin alım gücünü kaybedeceğini ifade etti.

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı: “Bu Ayıba Son Verin”

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, asgari ücretin enflasyonun altında belirlenmesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, “Bu ayıba son verin” çağrısında bulundu.

Sonuç: Asgari Ücret Değişmedi

Toplantıda asgari ücretle ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda herhangi bir değişiklik yapılmadı. 1 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak yeni asgari ücret, aylık brüt 43 bin 469 TL, net 37 bin 818 TL olarak kaldı.

Sendikalar, kararın çalışanları zor durumda bırakacağını belirterek, toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunmaya devam etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap