Atamızı 85’inci yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.

Ulu Önde Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 85.yıldönümünde saygı ve minnetle anıyoruz.

Yayın: 10.11.2023 - 08:44

112 kez okundu

Atamızı 85’inci yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk, askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihinde unutulmaz bir isim olarak yerini aldı. 10 Kasım 1938’de, Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumarak 57 yıllık ömrünü noktaladı.

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve önderi olarak, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için verdiği mücadeleleri askeri ve siyasi ustalığıyla zaferle taçlandırarak adını altın harflerle Türk ve dünya tarihine yazdı.

1881’de Selanik’te doğan Atatürk, eğitimine Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde başladı ve daha sonra Selanik Askeri Rüştiyesi’nde öğrenimine devam etti. Harp Okulu’nu 1902’de bitirerek teğmen rütbesini elde etti. Askeri kariyerinde çeşitli görevler üstlendi, Balkan Savaşı’nda başarıyla yer aldı ve Çanakkale’deki üstün başarılarıyla “Anafartalar Kahramanı” olarak ün kazandı.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin başkanlığına seçildi. 1923’te Cumhuriyet ilan edilirken cumhurbaşkanı oldu. Büyük ölçüde etkili olan Beş Yıllık Sanayi Planı ile ekonomiyi canlandırdı. Ayrıca, dış politikada Milletler Cemiyeti’ne katılma ve çeşitli antlaşmalarla Türkiye’yi bölgesel ve küresel düzeyde etkili bir aktör haline getirdi.

Atatürk’ün ölümü, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük bir üzüntüyle karşılandı. Anıtkabir’e nakledilene kadar Dolmabahçe Sarayı’nda törenle anıldı. Onun mirası, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerini şekillendirerek günümüze kadar uzanıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap