Avrupa Konseyi yapay zekaya ilişkin ilk uluslararası sözleşmeyi kabul etti

Avrupa Konseyi, yapay zeka konusunda ilk uluslararası sözleşmeyi kabul ettiğini duyurdu. Strazburg'da bir araya gelen 46 üye devletin dışişleri bakanları, Konsey'in 75. yıl dönümü kutlamaları kapsamında önemli kararlar aldı.

Yayın: 17.05.2024 - 18:18

371 kez okundu

Avrupa Konseyi yapay zekaya ilişkin ilk uluslararası sözleşmeyi kabul etti

Konseyin açıklamasına göre, bakanlar, çevre, göç, insan kaçakçılığı ve gazetecilerin korunması gibi konularda gelecekte izlenecek yol haritasını belirledi. Ayrıca, yapay zekaya ilişkin ilk uluslararası sözleşmeyi onayladılar. Bu sözleşmenin imza süreci, eylül ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta başlayacak.

Hukuki bağlayıcılığı olan bu sözleşme, yapay zeka kullanımı sırasında uluslararası insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine uyulmasını garanti altına almayı hedefliyor. Üye ülkeler, yapay zeka sistemlerinin kullanımında insan hakları ihlallerine yol açabilecek riskleri belirlemek, değerlendirmek ve önlemekle yükümlü olacak.

Buna ek olarak, yapay zeka sistemlerinin eşitlik, ayrımcılık yasağı ve özel hayatın korunması ilkelerine uygun olmasını sağlamak, üye devletlerden beklenen diğer önemli bir husus.

Toplantıda, Ukrayna’yı destekleyen bakanlar, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda zarar gören Ukrayna topraklarına ilişkin tazminat talepleri için “Hasar Kaydı” mekanizmasının önemine dikkat çekti. Bu mekanizma, savaş nedeniyle Ukrayna’da meydana gelen hasarların belgelenmesi ve tazminat taleplerinin toplanması amacıyla oluşturuldu.

Bakanlar, Ukraynalı çocukların korunması ve kaçırılan Ukraynalı çocukların geri getirilmesi yönündeki çabaları da memnuniyetle karşıladı. Ayrıca, 2025 yılında gençlik bakanlarının bir araya geleceği bir konferans düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Toplantı sırasında, Liechtenstein, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığını Litvanya’ya devretti. Litvanya Başbakanı İngrida Simonyte, ülkesinin başkanlık döneminde Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Ukrayna’ya destek vermek, Reykjavik Zirvesi’nde alınan kararları uygulamak, otoriter rejimlere karşı Avrupa Konseyi’nin değerlerini savunmak, demokrasiyi, insan haklarını ve hukuk devletini korumak gibi önceliklerini açıkladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap