Ax-3 mürettebatını uzay istasyonuna taşıyacak Dragon uzay aracı Falcon 9 ile fırlatılacak

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu unvanına sahip Alper Gezeravcı, Ax-3 mürettebatının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaştırılacak olması, SpaceX Falcon 9 roketi ile gerçekleştirilecek.

Yayın: 18.01.2024 - 12:31

148 kez okundu

Ax-3 mürettebatını uzay istasyonuna taşıyacak Dragon uzay aracı Falcon 9 ile fırlatılacak

Ax-3 mürettebatı, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan TSİ 01.11’de 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece fırlatılacak.

Bu tarihi olayda uzaya çıkacak olan Alper Gezeravcı, Türkiye’nin ilk astronotu olma özelliğini taşıyacak. SpaceX Falcon 9 roketi, iki aşamalı ve tekrar kullanılabilir bir roket olarak dikkat çekiyor. Roketin tekrar kullanılabilir olması, SpaceX’in uzay yolculuklarını daha ekonomik hale getirmesine katkı sağlıyor, çünkü pahalı parçaların her seferinde yeniden üretilme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Falcon 9 roketleri, SpaceX’in verilerine göre toplamda 289 kalkış ve 246 iniş gerçekleştirdi. Bu roketlerin 221 kez birden fazla uçuşta kullanıldığı bilgisi mevcut. Roket, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars’ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

Falcon-9 roketi, 70 metre uzunluğunda, 3,7 metre çapında ve yaklaşık 550 ton ağırlığındadır. Roketin 9 Merlin motoru, alüminyum-lityum karışımı ile oluşturulmuş sıvı oksijen ve kerosen (RP-1) yakıt tankları içerir. Merlin motorları, roketin tekrar kullanılabilirliği için tasarlanmış olup, iniş aşamasında roketi yavaşlatmak amacıyla kullanılır.

Falcon 9’un fırlatış sürecinde, istenilen yörüngeye ulaşmak ve Dragon kapsülünü ayrılmadan önce belirlenen bölgeye taşımak için bir Merlin uzay boşluğu motoru kullanılır. Bu motor, birkaç kez tekrar başlatılabilir ve ayrılma evresinden hemen sonra devreye girer.

Dragon uzay aracı ise içerisinde hava akımına sahip basınçlı bir bölgede 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilir. Basınçsız arka bölümü ise yük taşıma özelliğine sahiptir. Dragon kapsülü, 4 metre çapında ve 8,1 metre uzunluğundadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap