Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 13.01.2025 - 09:35
Güncelleme: 13.01.2025 - 02:51
2862 kez okundu
Bakan Amcaoğlu, yaptığı açıklamada, 2025 yılının ekonomik anlamda daha zorlu geçme ihtimali olduğunu belirterek, hükümet olarak bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek için kararlı adımlar attıklarını ifade etti.
Amcaoğlu, “Elektronik etiket ve akaryakıtta otomasyon gibi uygulamaların yanı sıra, ürün güvenliği laboratuvarını Haziran 2025 sonuna kadar devreye sokarak, ekonomimizi daha iyi bir noktaya taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, elektronik etiket uygulamasının detayları ve ekonomiye olan katkıları ele alındı. Bakan Amcaoğlu, Güney Kıbrıs’taki uygulamalardan örnekler vererek şunları söyledi:
“Güney Kıbrıs’ta 62 ürün grubunda elektronik etiket sistemi uygulanıyor. KDV oranları düşürüldü ve kar marjları kontrol altına alındı. Bu sistemle enflasyon oranı yüzde 8’den yüzde 1.5’e indirildi. Benzer uygulamalar Almanya, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerde de başarıyla uygulanıyor. Biz de bu sistemden ilham alarak vatandaşımızın alım gücünü korumayı hedefliyoruz.”
Bakan Amcaoğlu, akaryakıt sektörü için otomasyon sisteminin sağladığı faydalara da dikkat çekti. Şu anda 142 akaryakıt istasyonu ve iki büyük tedarikçi firmanın anlık akaryakıt stoklarının takip edilebildiğini belirtti. Akaryakıttaki kayıt dışılığı yüzde 3’ün altına düşürdüklerini ifade eden Amcaoğlu, AKSA ve Teknecik depolarının sisteme entegre edilmesiyle kayıt dışılığın tamamen sona ereceğini söyledi.
Amcaoğlu, haksız kazancın önüne geçilmesi ve vatandaşın korunması için denetimlerin önemine vurgu yaparak, elektronik etiket uygulamasının bu çabanın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Ticaret Odası ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği içinde hazırlanan liste kapsamında, gıda, sebze, meyve, temizlik ve hijyen ürünleri gibi toplam 79 ürün grubu elektronik etiket sistemine dahil edilecek.
Bakan Amcaoğlu, et fiyatlarındaki denetim eksikliklerine de değinerek, elektronik etiket sisteminin bu sorunu çözmek için kullanılabileceğini ifade etti. “Devlet olarak gerekli yatırımları yaparak, maliyetler üzerinden satış fiyatlarını şeffaf hale getireceğiz. Bu sayede tüketiciler ve üreticiler arasında adil bir denge sağlanacak” dedi.
Ekonomideki mevcut durumu değerlendiren Amcaoğlu, “Bütün ekonomi Güney’e kaydı” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kuzey ile Güney arasındaki ticaret ve geçiş rakamlarının dengeli olduğunu belirten Amcaoğlu, 2018’den bu yana işletme ve çalışan sayılarında artış yaşandığını vurguladı.
Son olarak, 2025’in daha zorlu geçme ihtimali olduğunu kabul eden Amcaoğlu, “Hükümet olarak, ekonomimizi daha sağlam temellere oturtmak için gerekli adımları kararlılıkla atıyoruz. Elektronik etiket, akaryakıtta otomasyon ve ürün güvenliği laboratuvarı gibi yeniliklerimizle, ekonomimizi iyileştirme yolunda önemli kazanımlar elde edeceğiz” dedi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.