Bangladeş’te Nobel ödüllü Muhammed Yunus’un “izinsiz” yurt dışına çıkışı yasaklandı

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Nobel ödüllü bankacı ve ekonomi profesörü Muhammed Yunus ile üç meslektaşının iş kanununu ihlal etmekle suçlanarak yurt dışına seyahat etmelerini engelleyen bir karar aldı.

Yayın: 06.02.2024 - 13:13

97 kez okundu

Bangladeş’te Nobel ödüllü Muhammed Yunus’un “izinsiz” yurt dışına çıkışı yasaklandı

Bu karar, Yunus’un 6 aylık hapis cezasının ertelenmesi ve iş kanunu ihlali davalarında kefaletle serbest bırakılmasına yönelik başka bir mahkeme kararının itirazı sonucunda alındı.

Mahkeme kararında, Yunus ve diğer üç meslektaşının, mahkeme izni olmadan yurt dışına seyahat etmelerinin yasaklandığı belirtildi.

83 yaşındaki Yunus, kar amacı gütmeyen Grameen Telecom şirketinin başkanlığını yapmakta ve vergi kaçakçılığı dahil en az 168 dava ile karşı karşıya bulunmaktadır.

Yunus, 1983 yılında Grameen Bank’ı kurarak bankalardan kredi alamayan küçük girişimcilere destek sağlamış ve sosyal ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmuştu. Bu çalışmaları nedeniyle 2006’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Ancak Yunus, 2008’den bu yana çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. 2011’de, Grameen Bank’ın faaliyetlerinin incelenmesi sonucunda banka yöneticiliğinden alınmıştı. 2013’te vergi kaçırmakla suçlanmış ve Grameen Telecom ve Grameen Phone şirketlerine ilişkin çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. Ayrıca 22 Ağustos 2023’te iş yasalarını ihlal etmekle suçlanmıştı.

Bangladeş’teki İş Mahkemesi, ocak ayında Muhammed Yunus’u iş kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap