Barolar Birliği ve sivil toplum örgütlerinden Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi değerlendirmesi

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, Kıbrıs Hayvan Hakları Derneği, Altın Patiler Derneği ve Taşkent Doğa Parkı, hayvan dövüşlerinin yasaklandığını ancak bu yasağa uymayanlar için öngörülen para cezasının yetersiz kaldığına dikkat çekerek, hapis cezasının zorunlu bir adım olduğuna vurgu yaptı.

Yayın: 11.01.2025 - 15:10

3331 kez okundu

Barolar Birliği ve sivil toplum örgütlerinden Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi değerlendirmesi

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nin Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşmek üzere gerçekleştirilen toplantıya katılan hayvan hakları savunucuları, yasanın önemli bir düzenleme olduğunu belirttiler. Yapılan açıklamada, Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin hayvan dövüşlerine ilişkin dışındaki tüm maddelerinin, komite üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildiği ifade edildi. Ancak, hayvan dövüşleriyle ilgili madde tartışılması için ertelenmiş olup, mevcut yasal düzenlemenin hayvan dövüştürmenin birçok yasaya aykırı olduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

Dünyada 1835 yılından itibaren hayvan dövüşlerinin yasaklandığı ve birçok ülkenin bu tür eylemleri hapis cezasıyla cezalandırdığı hatırlatıldı. KKTC’de ise, hayvan dövüşlerinin yasaklanmış olmasına rağmen, yasağa uymayanlar için uygulanan para cezalarının yetersiz olduğu vurgulandı. Bu durumun, hapis cezasının gerekliliğini gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada, yasanın daha geniş bir bağlamda ele alınması gerektiği belirtilerek, horoz dövüşü gibi dar bir çerçevede tartışılan yasa değişikliğinin, aynı zamanda önemli çağdaş düzenlemeler içerdiği ifade edildi. Bu düzenlemelerin en önemlisinin, hayvanlara eşya statüsü yerine “can” statüsü kazandırmayı hedefleyen bir adım olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Yasa önerisi, hayvan öldürme ve hayvana tecavüz gibi ciddi suçları da kapsayan maddeler içeriyor. Bu suçların cezalandırılmasının toplumsal yarar sağlayacağına dikkat çektik. 2025’te Meclis’ten beklenen, çağdaş yasalar ve adalet anlayışı doğrultusunda bir duruş sergilemesidir. Yapılan görüşmeler sonucunda, yasa önerisinin hayvan dövüşleri dışındaki tüm maddeleri komite üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edilmiştir. Hayvan dövüşlerine dair madde ise, komite toplantısının pazartesi gününe ertelenmesinin ardından tekrar ele alınacaktır.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap