Başbakan Ünal Üstel: TMK’yı güçlendirmeye ve işlevselliğini korumaya devam edeceğiz

Başbakan Ünal Üstel, Avrupa Konseyi'nde düzenlenen İnsan Hakları Toplantısı kapsamında Strazburg'da yapılan görüşmelerde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklerin mülkiyet haklarına yönelik girişimlerinin başarısız olduğunu vurguladı.

Yayın: 20.09.2024 - 22:23

3980 kez okundu

Başbakan Ünal Üstel: TMK’yı güçlendirmeye ve işlevselliğini korumaya devam edeceğiz

Güney Kıbrıs’ın başvurusunun sonuçsuz kalmasının önemine dikkat çeken Üstel, bu gelişmenin Kıbrıslı Türkler için önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin aldığı kararı değerlendiren Üstel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının denetlenmesi amacıyla yapılan toplantıda, “Kıbrıs v. Türkiye” davasının “Yerlerinden Edilmiş Kişilerin Mülkiyet Hakkı” başlığı altında tekrar ele alındığını belirtti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dayanarak bazı tazminat unsurlarının yeniden AİHM tarafından değerlendirilmesini talep ettiğini aktardı.

“Bu Mücadeleyi Sürdürmekte Kararlıyız”

Üstel, Güney Kıbrıs’ın girişimlerinin sonuç vermemesini memnuniyetle karşılayarak, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) uluslararası hukuk çerçevesinde etkin bir iç hukuk yolu olarak çalışmaya devam edeceğini ve bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’ndeki gelişmenin Kıbrıslı Türklerin haklarının korunması açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Üstel, Rum tarafının TMK’yı işlevsiz hale getirme çabalarının başarısız olduğunu ifade etti.

“Kıbrıs Türk Halkının Haklarını Savunmaya Devam Edeceğiz”

Başbakan Üstel, Kıbrıs Türk halkının uluslararası arenada haklarını savunma konusunda Türkiye Cumhuriyeti’ne, devletin ilgili kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti. “Hep birlikte Kıbrıs Türk halkının haklarını uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Ayrıca, Üstel’in başbakanlığı döneminde yapılan yasal düzenlemelerle, Taşınmaz Mal Yasası kapsamında yabancıların mülk edinmesine yüzde 6 oranında bir fon getirildiği ve elde edilen bu gelirin yarısının TMK’ya aktarıldığı belirtildi. Bu gelirin, TMK’nın işlevselliğinin artırılmasında önemli bir rol oynadığı ifade edilirken, 2020 yılına kadar TMK’nın sonuçlandırdığı dosyaların tazminat ödemelerinin tamamlandığı vurgulandı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap