Başbakan Üstel Meclis Genel Kurulu’nda konuştu: “Hayat pahalılığı asgari ücrete de yansıtılacak”

Başbakan Ünal Üstel, özel sektörün hayat pahalılığı artışında geride kalmayacağını ve bu doğrultuda asgari ücretin de hayat pahalılığını yansıtacak şekilde ayarlanması için çalışacaklarını dile getirdi.

Yayın: 29.04.2024 - 13:58

91 kez okundu

Başbakan Üstel Meclis Genel Kurulu’nda konuştu: “Hayat pahalılığı asgari ücrete de yansıtılacak”

Üstel, Taşınmaz Mal Komisyonu ödemeleri için hükümetin kaynak yaratmak ve süreci hızlandırmak zorunda olduğunu belirterek, bu doğrultuda yaptıkları çalışmalarla 2020 yılına kadar karara bağlanan dosyaların ödeneceğini ve ödemelerin dosya numarasına göre yapılacağını açıkladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, iç tüzük çerçevesinde konuşmalar yapılırken, Taşınmaz Mal Komisyonu ödemeleri ve küçükbaş hayvanlar konusu ele alındı.

Meclis İç Tüzüğü’nün 62. maddesi gereğince söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, asgari ücret ve hayat pahalılığı konusuna değindi ve asgari ücrette güncelleme olmamasını eleştirdi.

Şahali, hayat pahalılığının yansıtılacağını ancak asgari ücrete bu yansımanın olmayacağını belirterek, hayat pahalılığının şu an için yaklaşık %16 olduğunu, bu durumda asgari ücrete artış yapılmamasının anlaşılır olmadığını ifade etti.

Asgari ücretin korunduğuna dair hiçbir verinin doğru olmadığını vurgulayan Şahali, asgari ücretin yenilenip yenilenmeyeceğinin net bir şekilde açıklanmasını talep etti.

Asgari ücretin değer kaybına uğradığını belirten Şahali, bu değer kaybının giderilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kuzu etinin maliyetinin ne olduğunu sorgulayan ve alınan kararlara rağmen bu etin 550 TL’ye satılmadığını dile getiren Şahali, bu konudaki tartışmalara işaret etti ve nüfusun belirsiz olduğu bir ortamda et ihtiyacının nasıl belirleneceğini sordu.

Rakamlarla sorular soran ve aynı etin Güney’de 350 TL olduğunu ifade eden Şahali, hayat pahalılığıyla ilgili belirsizliği eleştirdi, asgari ücretin acilen artırılması gerektiğini ve hayat pahalılığı konusunda bir komite kurulması gerektiğine değindi.

Şahali, İstatistik Kurumu’nun çalışmalarına da atıfta bulunarak, verilerin halka açık olduğunu ancak Meclis’ten bilgi talep ettiklerinde bu verilere erişemediklerini belirtti ve daha fazla şeffaflık gerektiğine dikkat çekti.

Gelir Vergisi ve Şans Oyunları Yasası’na da değinen Şahali, bu yasaların Meclis’ten 25 oyla geçtiğini belirterek, devletin bu yasalardan kayıt dışı servetin kayıt altına alınmasında kayıplar yaşayabileceğini söyledi ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a bu yasaları Meclis’e geri gönderme çağrısında bulundu, hükümeti eleştirdi.

Şahali, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun yapacağı ödemelerle ilgili 68 milyon sterlinin kaynağını ve nasıl kullanılacağını sordu, bu konuda bilgi istedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da, verilerin paylaşılmaya hazır olduğunu belirterek, Şahali’nin de bakanlık yaptığını ve maliyetlerin nasıl hesaplandığını bildiğini ifade etti ve maliyetlerle ilgili rakamlar verdi.

Çavuş, küçükbaş hayvanlar ve ödeneklerle ilgili yaptıkları çalışmalara da değinerek, hedeflerinin sayıyı artırmak olduğunu belirtti, kesilen hayvan sayısının doğru planlama yapıldığını gösterdiğini kaydetti.

Üretici ve tüketicinin sorun yaşamaması için yaptıkları çalışmaların doğru hesaplandığını belirten Çavuş, bu hesaplamaların dünya genelinde olduğu gibi güneyde de geçerli olduğunu anlattı, girdi maliyetlerinin ilerleyen aylarda düşeceğini ve bunun fiyatlara yansıyacağını ifade etti.

Çavuş, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak adına çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, küçükbaş hayvan sayısını artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Süt toplama merkezlerini genişletmek için projelerin devam ettiğini söyleyen Çavuş, Avrupa Birliği ile de çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı, tüm bu çalışmaların sıkıntı yaşamamak adına yapıldığını belirtti.

Çavuş, “550 TL’ye et yok” eleştirisine de değinerek, denetimlerin sürdüğünü, fiyatların uygulandığını ve uymayanların uyarıldığını kaydetti. Hükümetin, sürenin dolmasını yeniden değerlendirip gereken kararları alacağını ifade eden Çavuş, et ve süt konusunda hem üretimi hem tüketiciyi korumak adına gereken adımları atmaya ve teşvikleri vermeye devam edecekler

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap