Biden, Demokrat Parti’nin Michigan’daki ön seçimini kazandı, on binlerce seçmen Gazze politikasını protesto ederek çekimser oy kullandı

ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti'nin Michigan'daki ön seçimini kazandı, ancak Gazze politikası nedeniyle oy kaybetti. Michigan'daki on binlerce Demokrat seçmen, Biden'ı protesto etmek için "çekimser" oy kullandı.

Yayın: 28.02.2024 - 13:25

98 kez okundu

Biden, Demokrat Parti’nin Michigan’daki ön seçimini kazandı, on binlerce seçmen Gazze politikasını protesto ederek çekimser oy kullandı

BBC Türkçe Servisi’nde yer alan habere göre, Michigan’da oyların çoğunluğu sayılırken, Biden yaklaşık olarak oyların yüzde 80’ini aldı. Ancak, oy kullananların yüzde 14’ü çekimser kalarak Biden’a protesto gösterisinde bulundu. Çekimser oy kullananların sayısı 100 bine yaklaştı.

Biden, sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün sesini duyuran her Michiganlıya teşekkür ediyorum” dedi. Ancak, protestolara değinmedi ve Michigan’daki yönetim başarısını vurgulayarak, eski Başkan Donald Trump’ı eleştirdi.

Cumhuriyetçi Parti’de önde giden Trump, Michigan’daki ön seçimi de yaklaşık oyların yüzde 66’sını alarak kazandı.

Michigan, ABD başkanlık seçimlerinde kritik bir eyalet olarak kabul ediliyor ve 2016 ve 2020’de eyaleti kazanan aday ABD Başkanı seçilmişti. Aynı zamanda, ABD’de en fazla Arap asıllı kişinin yaşadığı eyaletlerden biri olarak biliniyor.

Eyaletteki aktivistler, son haftalarda “Demokratları protesto etme” ve “çekimser” oy kullanma çağrıları yapmıştı. “Listen to Michigan” adlı grup, çekimser oy kullanmayı teşvik eden bir kampanya yürüttü ve sonucu bir zafer olarak değerlendirdi. Gruba destek veren eski ABD Temsilciler Meclisi üyesi Andy Levin, “Bu gece burada olmaktan hiç keyif almıyorum çünkü Gazze’de binlerce insan ölüyor” şeklinde konuştu.

Michigan daha önce de çekimser oy hareketleriyle gündeme gelmişti. 2016’daki ön seçimde yaklaşık 22 bin kişi, 2020’deki ön seçimde ise yaklaşık 19 bin kişi bu şekilde oy kullanmıştı.

ABD, İsrail’e milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlıyor. Biden yönetimi, Gazze’deki derhal ateşkes çağrısını yapmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) karar tasarısını veto ederek kendi taslağını sunmuştu. Bu durum ülkede Demokrat Parti içinde tepkilere neden oldu ve birçok partili, İsrail’e karşı daha güçlü bir tutum sergilenmesini talep etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap