Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Ekonomi
Portallar
Eğitim
Bizi Takip Edin
Yayın: 01.12.2023 - 14:30
Güncelleme: 01.12.2023 - 14:46
16 kez okundu
Hobby-Eberly Teleskobu’na monte edilen “Yaşanabilir Bölge Gezegen Bulucu” (HPF) tarafından keşfedilen “LHS 3154b” adlı ötegezegen, evrende bilinen gezegen oluşum modellerine uymayan bir yapıya sahip. M sınıfı cüce yıldızlarının genellikle en küçük ve en soğuk yıldızlar olduğu belirtiliyor. Bu tür yıldızların oluşumu, büyük gaz ve toz bulutlarından kaynaklanmakta ve bu materyallerin yıldızın etrafında bir disk oluşturarak gezegenleri meydana getirmesiyle sonuçlanmaktadır.
Araştırmada, M sınıfı cüce yıldızların bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nde genellikle gaz devi gezegenlerin nadir olduğuna ve küçük, kayalık gezegenlerin daha yaygın olduğuna dikkat çekildi. “LHS 3154b”nin bu tür bir yıldızın etrafında tespit edilen en büyük kütleli gezegen olduğu ifade edildi.
“LHS 3154b”, “Yaşanabilir Bölge Gezegen Bulucu” (HPF) tarafından incelendi ve bu gezegenin, yıldızın etrafındaki bir turunu sadece 3,7 Dünya gününde tamamladığı belirlendi. Penn State Üniversitesi astronomi ve astrofizik profesörü Suvrath Mahadevan, bu keşfin evren hakkındaki bilgilerimizin yetersiz olduğunu gösterdiğini belirterek, “Bu kadar düşük kütleli bir yıldızın etrafında bu kadar ağır bir gezegenin var olmasını beklemiyorduk” dedi.
Araştırmacılar, bu keşfin mevcut gezegen oluşum teorilerini sorgulamamıza neden olduğunu ve “LHS 3154b”nin bulunduğu diskte, yıldızın etrafında normalden daha fazla katı madde bulunması gerektiğini düşündüklerini belirttiler. Bu keşif, gezegenlerin ve yıldızların oluşumuyla ilgili anlayışımızı gözden geçirmemizi gerektirecek gibi görünüyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.