Birleşmiş Milletler’den Suriye’de adalet için kritik çağrı

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’deki insan hakları ihlallerini araştırmak üzere oluşturduğu Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Suriye Mekanizması (IIIM) Başkanı Robert Petit, Beşşar Esed rejimi döneminde işlenen suçların sorumlularının adalete hesap vermesi için çok boyutlu bir işbirliği gerektiğine dikkat çekti.

Yayın: 24.12.2024 - 09:38

2723 kez okundu

Birleşmiş Milletler’den Suriye’de adalet için kritik çağrı

Petit, bu sürecin hiçbir kurumun tek başına ütesinden gelebileceği bir mesele olmadığını vurguladı.

IIIM’nin Şam Ziyareti ve Kritik Görüşmeler

Petit, Suriye’nin başkenti Şam’a yaptığı ziyaretin ardından bir yazılı açıklama yayımladı. IIIM yetkililerinin, Suriye’deki geçici hükümetle varılan mutabakatın ardından 2016 yılında kurulan mekanizma kapsamında ülkeye girişine izin verildiğini belirten Petit, Suriyeli yetkililerle adalet ve hesap verebilirlik konularında ilk defa bir araya geldiklerini ifade etti.

Petit, bu ziyaretin, Suriye’de işlenen uluslararası suçların kanıtlarını koruma ve sorumluları adalet karşısına çıkarma yolunda kritik bir adım olduğunu dile getirdi. Açıklamasında, “Çalışmalarımız, son 14 yılda etkilenen sayısız mağdur için adalet süreçlerini destekliyor ve kanıtları korumayı amaçlıyor. Esed rejiminin sona ermesi, sahadaki görevimizi ilerletmek için büyük bir fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Rejimin Sistematik Suçlarına İlişkin Belgeler

Petit, Şam ziyaretinde rejim döneminde işlenen suçlara dair belgelerin bulunduğu bir tesisi ziyaret ettiğini belirtti. Bu belgelerin, Esed rejiminin insanlık karşıtı suçlarının sistematik bir planın parçası olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Petit, kanıtların zamanında korunmaması durumunda adalet şansının kaybolabileceğine vurgu yaptı.

“Bu tesisleri ve içerdikleri materyalleri güvence altına almak için kısa bir fırsat penceremiz var,” diyen Petit, her geçen gün kapsamılı hesap verebilirlik ihtimalinin azaldığının altını çizdi.

Adalet İçin Toplu ve Koordineli Çaba Gerekiyor

Petit, ayrıca kayıp ve sürgünde yaşayan Suriyeli mağdurlarla da görüştüğünü, bu kişilerin uluslararası toplumdan adalet ve hesap verebilirlik talep ettiğini dile getirdi. Adaletin sağlanması için birden fazla aktörün işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Petit, hiçbir kurumun tek başına bu zorluğun altından kalkamayacağını belirtti.

“Suriyeliler, sivil toplum örgütleri ve uluslararası ortakların toplu çabalarıyla hareket etmeliyiz,” diyen Petit, şöyle devam etti: “Önceliğimiz, işlenmiş suçların kanıtlarını korumak, tekrarlanmalarını önlemek ve tüm mağdurları kapsayıcı bir şekilde adalet sürecinde temsil etmektir. IIIM, bu çabaya destek vermek için kurulmuştur ve üzerine düşen rolü yerine getirmeye hazırdır. Harekete geçme zamanı şimdidir.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap