BM Genel Kurul Başkanı Francis, BMGK’nin görevini yerine getirmediğini söyledi

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) uluslararası barış ve güvenliği koruma görevini yerine getirmediğini belirterek, BM Genel Kurulu'ndaki reform oturumunda bu konuda konuştu.

Yayın: 17.11.2023 - 12:27

122 kez okundu

BM Genel Kurul Başkanı Francis, BMGK’nin görevini yerine getirmediğini söyledi

Francis, BM Genel Kurulu’nun 1979’da BMGK’nin reformuyla ilgili gündeme aldığı meseleye rağmen, kurumun güncellenmesinde yeterli değişiklik olmadığını vurguladı.

Çatışma ve savaşların dünya genelinde devam ettiğine dikkat çeken Francis, BMGK reformunun “son derece acil” olduğunu vurguladı. BM içindeki bölünmelerin BM’yi “felç ettiğini” belirten Francis, bu dönemde BMGK’nin uluslararası barışı koruma görevinde eksik kaldığını ifade etti.

Francis, Konsey’deki yapısal reform olmazsa, sadece BMGK’nin değil, BM’nin genel güvenilirliğinin sorgulanacağını ve kamu desteği olmadan BM’nin kurumsal gücünün zayıflayarak yok olabileceği uyarısında bulundu. “Durağanlık, kaos kadar büyük bir düşman olabilir.” diyen Francis, birlik içinde hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap