BMGK’de, Rusya ve ABD, Ukrayna’daki çatışma için birbirini suçladı

Rusya ve ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Ukrayna'da devam eden çatışma hakkında birbirlerini suçlarken; Ukrayna ise Rusya'nın "soykırım niyeti" taşıdığı iddiasında bulundu.

Yayın: 23.01.2024 - 08:32

65 kez okundu

BMGK’de, Rusya ve ABD, Ukrayna’daki çatışma için birbirini suçladı

BMGK, Rusya’nın talebi üzerine Ukrayna’ya silah transferlerini görüşmek üzere toplandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı konuşmada, “Ukrayna krizinin barışçıl bir şekilde çözülmesini engelleyen en büyük faktörün, Batı’nın Kiev’e verdiği destek olduğunu” savundu.

Lavrov, ABD’nin Ukrayna’ya olan desteğinin sadece Rusya’ya karşı değil, aynı zamanda Avrupa’nın ekonomik zayıflatılmasına yönelik olduğunu iddia etti. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerinin Washington’un taleplerini itaatkâr bir şekilde yerine getirerek Ukrayna’ya silah sağladığını ve bu depoların tekrar Amerikan askeri endüstrisi tarafından doldurulacağını öne sürdü.

Lavrov, “Ukrayna savaşmayı bırakırsa, Rusya da bırakır.” diyerek, Rusya’nın “özel askeri operasyonu”nu sonlandırması durumunda, “Ukrayna rejimi”nin Rus izlerini silmeye çalışacağını dile getirdi.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung ise Ukrayna’daki durumu “endişe verici” olarak nitelendirerek, taraflara çağrıda bulunarak krizin sonlandırılması ve ortak güvenlik odaklı çalışmalar gerektiğini belirtti. Jung, NATO’nun doğuya genişlemesinin güvenlik ve güven boşluğunu derinleştireceğini savundu ve “Çatışmanın kazananı olmaz. Müzakerelere acil başlanmalıdır.” dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, Rusya’nın Ukrayna’ya silah transferini eleştirerek, “Rusya, Konseyi dezenformasyon kampanyasını yürütmek için bir sahne olarak kullanıyor.” suçlamasında bulundu. Wood, Rus işgalinin başarısız olduğunu ve Rusya’nın ateşi körükleyerek İran ve Kuzey Kore’den silah alımı yaptığını iddia etti.

BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsy ise Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un oturumu terk etmesine şaşırmadığını belirtti. Kyslytsy, BMGK’deki açıklamaların ileride savaş suçlarını ele alan mahkemelerde delil olarak kullanılacağını söyledi ve Rusya’nın “soykırım niyetini ortaya koyduğunu” iddia etti.

BM Silahsızlandırma Direktör Yardımcısı Adedeji Ebo, tüm silah transferlerinin uluslararası yasal çerçeveye uygun gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayarak, sivillere yönelik saldırıların acilen sonlandırılması çağrısında bulundu. Ebo, misket bombası transferine ilişkin bilgilerin endişe verici olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap