CTP’den “Annan Planı Referandumu Dünden Bugüne” paneli

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Annan Planı Referandumu'nun 20. yıl dönümünü kutlamak amacıyla "Annan Planı Referandumu: Geçmişten Günümüze" adlı bir panel düzenledi.

Yayın: 23.04.2024 - 15:51

33 kez okundu

CTP’den “Annan Planı Referandumu Dünden Bugüne” paneli

“Bu Ülke Biziz, Varız, Tarih Yazıyoruz” teması altında organize edilen etkinliklerin bir parçası olan panel, dün Gönyeli Concord Hotel’de gerçekleştirildi.

CTP’nin açıklamasına göre, panele Avustralya Yüksek Komiseri Fiona McKergow, Japonya Büyükelçisi Yoshio Yamawaki, İtalya Büyükelçisi Federica Ferrari Bravo, İspanya Büyükelçisi Gabriel Ferran, Fransa Büyükelçisi Salina Grenet-Catalano, İngiliz Yüksek Komiseri Irfan Siddiq, İrlanda Büyükelçisi Conor Long, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilik Temsilcisi, Avrupa Birliği (AB) Destek Ofisi Başkanı Stefan Simosas, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Kıbrıs Şefi Colin Stewart ve Kıbrıs’ın güneyinden siyasi partiler AKEL, DİSİ ve Volt’un temsilcileri, DİSİ eski Milletvekili Keti Kleridis katıldı.

“Annan Planı Referandumu: Geçmişten Günümüze” panelinin moderatörlüğünü CTP Milletvekili Fikri Toros üstlendi. Panelde ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Serdar Denktaş, Andros Kiprianu ve Mihalis Papapetru konuşmacı olarak yer aldı ve söz konusu döneme ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

  • Erhürman: “Federal çözüme olan desteğimiz devam ediyor”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, panelin açılış konuşmasını yaparak, “O dönemi analiz etmek ve gelecek çözüm çabaları için dersler çıkarmak yükümlülüğündeyiz” dedi. Erhürman, 1999 Helsinki Zirvesi’nin önemine vurgu yaparak, o dönemde Kıbrıs sorununun çözülmemesine rağmen “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” AB üyesi olabileceği saptamasının yapıldığını hatırlattı. Ayrıca, Kıbrıs Rum toplumunun referandumdaki iradesinin hayal kırıklığı yarattığını belirtti ve Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesine vurgu yaptı.

Erhürman, CTP olarak federal çözüme olan desteğin devam ettiğini ve siyasi eşitliğin pazarlık konusu yapılamayacağını vurguladı. Ayrıca, müzakere sürecinin sonuç odaklı olması gerektiğini ve Kofi Annan’ın 2004 raporuna atıfta bulunarak, Kıbrıslı Türklerin evet iradesinden sonra izolasyonların geçerli bir sebebinin kalmadığını söyledi.

  • Talat: “Şu an referanduma gidilse, Kıbrıs Türk tarafında olumlu sonuç çıkar”

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakere tarihini değerlendirerek, Kıbrıs Rum liderliğinin uzlaşmaz tutumunu eleştirdi. Talat, referandumda Kıbrıs Türk tarafının olumlu bir sonuç çıkaracağını savundu ve Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye ve Yunanistan için de bölge için de olumlu olacağını vurguladı.

  • Denktaş: “Siyasi eşitlik bizimle paylaşılamaz”

Serdar Denktaş, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın uzlaşmaz tutumunu anımsatarak, siyasi eşitliğin Rum liderliğinin işine gelmediğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin müdahalesiyle Annan Planı’na destek verenlerin sayısının arttığını iddia etti.

  • Kiprianu: “Referandumda AKEL’in pozisyonu önemliydi”

Andros Kiprianu, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkilere değinerek, AKEL’in referandumdaki pozisyonunun önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Kıbrıs sorununun çözümü için tüm tarafların işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

  • Papapetru: “Kıbrıslı Türklerin devrimi önemliydi”

Mihalis Papapetru, Kıbrıslı Türklerin Annan Planı sürecindeki tutumunu övdü ve Türk tarafının esnekliğini takdir etti. Ayrıca, Türkiye’nin müdahalesinin Kıbrıs’ın AB üyeliğini etkilediğini söyledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap