Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çanakkale’de gaziler ve iş insanları ile buluştu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çanakkale'de iş insanlarıyla buluşarak Çanakkale ile KKTC arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Yayın: 27.10.2023 - 19:26

161 kez okundu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çanakkale’de gaziler ve iş insanları ile buluştu

Ayrıca, Tatar aynı gün içerisinde Kıbrıs gazileri ve şehit aileleri ile de bir araya gelerek, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık, özgürlük, egemenlik ve devletine kavuşmasında canını ve kanını veren tüm şehit ve gazilere şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel de eşlik etti.

Tatar, iş dünyası temsilcileriyle yaptığı görüşmede, KKTC’nin daha da güçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, karşılıklı ticari ilişkilerin büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’nin bu hedefine ulaşmasında her zaman yanlarında olduğunu belirtti.

Tatar, Rum ve Yunan ikilisinin KKTC’yi her alanda izole etmeye çalışmasına rağmen, KKTC’nin özellikle turizm ve eğitim alanlarında dünya çapında tanınmış bir marka haline geldiğine dikkat çekti. Ayrıca, Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yıllarında verdiği mücadeleyi ve bağımsız devletini kurduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki devletin varlığına ve bir anlaşma sağlanması durumunda iki devlet temelinde olacağına dikkat çekti. Ayrıca, Kıbrıs’ta Türk devletinin sürekli olarak yaşayacağını vurguladı ve devletin her alanda geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Tatar, havalimanı, su projesi, altyapı, limanlar, enerji yatırımları gibi alanlarda devletin sürekli olarak gelişmeye devam ettiğini ifade ederek, iş ortaklıkları, karşılıklı ticaretin artırılması ve işbirliklerinin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, Türk halkının bir olduğunu ve milli değerlerin yanı sıra ticari işbirliklerin geliştirilmesinin ülkenin geleceği için önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafına her alanda işbirliği teklif ettiklerini ancak şu ana kadar bir karşılık alamadıklarını belirterek, Kıbrıs’ta iki devlet arasında işbirliğine dayalı bir anlaşmanın bölgeye istikrar getireceğine inandıklarını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik konusunda Türkiye’de koparılıp girmeyi reddettiklerini ve Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılabilen ihracat hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının sevgi ve saygısını ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutladı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitleri andı. Ayrıca, KKTC’de Cumhuriyet Bayramı’nın coşkuyla kutlanacağını ve Azerbaycan ziyaretine değindi. Tatar, Türk devletleri arasındaki birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.

KIBRIS GAZİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs gazileri ve şehit aileleri ile bir araya gelerek Çanakkale’nin destanını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar yaşanan direnişi hatırlattı. Ayrıca, Çanakkale ruhunun Kıbrıs Türk halkına da ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının Çanakkale’de savaştığını ve Gazimağusa’da Çanakkale şehitlerinin olduğunu belirterek, İngiliz ve Rum Yunan ikilisine karşı verilen direnişte birçok şehit olduğunu anımsattı ve tüm şehitlere şükranlarını sundu. Tatar ayrıca, Kıbrıs’ın bölgesinde en önemli ada olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle her alanda güçlendiğini ve bir Türk devleti olarak yerini aldığını ifade etti, KKTC’nin Türkiye’nin yeni yüzyılında daha da güçleneceğine inandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki başarıları için gazilere teşekkür ederek, Kıbrıs Türk halkı adına şükranlarını sundu. Harekat olmasaydı, Kıbrıs adasının belki de bugün bir Yunan devleti tarafından yönetildiğini ifade eden Tatar, milli mücadele yıllarını hatırlatarak, zalimlik ve barbarlığın nerede yaşandığına dair eleştirilerde bulundu. Ayrıca, Filistin’deki olaylara da dikkat çekerek, mazlum halka yapılanların insanlık dışı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, gaziler ve şehit aileleriyle sohbet etti ve anı fotoğrafı çektirdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap